Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Pepparkakssemla

Recept skrivet av
Gustaf Mabrouk
Pepparkaka + semla = sant. Mästerkonditor Gustaf Mabrouk har komponerat ett semmelrecept där du får det bästa av två världar.

Ingredienser

Receptet ger: 14 st semlor

  • 200 g Arla® standardmjölk
  • 27 g färsk jäst
  • 430 g bagerivetemjöl (starkt)
  • 100 g strösocker
  • 4 g mortlade kardemummakärnor
  • 50 g ägg
  • 4 g salt
  • 90 g Arla® Svenskt Smör, rumstempererat

Mandelfyllning:
  • 200 g sötmandel
  • 300 g Arla® standardmjölk (till blötläggning)
  • 150 g strösocker
  • 100 g blötläggningsmjölk (från ovan)
  • 60 g potatisstärkelse
  • 60 g saltrostad mandel, hackade

Streusel:
  • 180 g Arla® Svenskt Smör, rumstempererat
  • 220 g farinsocker
  • 140 g bagerivetemjöl (starkt)
  • 5 g malen kanel
  • 4 g malen kryddnejlika
  • 2 g malen ingefära

Gräddfyllning och topping:
  • 1500 g Arla® vispgrädde
  • Strösocker, efter smak
  • Florsocker
  • Malen kanel

Från receptet

Smör normalsaltat 82% 1kg
631309, SVENSKT SMÖR, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Smör osaltat 82% 1kg
417402, Svenskt Smör från Arla, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
528240, ARLA, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Tillagning

Mandelfyllning:

  1. Blötlägg sötmandeln i mjölken dagen innan. Sila av mandeln, men spara blötläggningsmjölken
  2. Koka upp socker och blötläggningsmjölk (se mängd i ingrediensförteckning).
  3. Mixa den blötlagda mandeln, mjölkkoket och potatisstärkelse till en jämn massa.
  4. Vänd ner de rostade, salta mandlarna i mandelmassan.
  5. Lägg i spritspåse och låt ligga i kyl över natten.

Semmelbullar:

  1. Blanda mjölk, jäst och hälften av mjölet till en jämn smet med degkrok. Blanda i socker, resterande mjöl och kardemumma och arbeta degen ca 1 min på medelhastighet.  Tillsätt ägg och kör i ca 4 min till. Ha i salt och arbeta degen ca 1 min.
  2. Tillsätt smöret, öka hastigheten och kör i ytterligare ca 2 min till en elastisk och smidig deg.
  3. Lägg degen i en bunke och plasta. Kyljäs degen över natten eller minst 4 tim.
  4. Kubba upp degen i jämnstora bitar. Rundriv och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  5. Jäs bullarna i ett jässkåp på 70% luftfuktighet och 28° till dubbel storlek.*

Streusel:

  1. Blanda alla ingredienser till en deg.
  2. Låt degen ligga i kyl ca 20 min.
  3. Kavla ut degen till 2 mm i tjocklek. Stick ut 14 cirklar, 7,5 cm i diameter.
  4. Lägg på streuselcirklarna på bullarna och baka av på 175° i ca 11 min.
  5. Låt bullarna kallna helt innan semlorna monteras.

Montering:

  1. Vispa grädden med lite socker till mellanhård konsistens.
  2. Skär av toppen på bullarna för att använda som lock.
  3. Spritsa mandelfyllning på semmelbullarna Spritsa en krans av grädde på fyllningen och lägg på locken.
  4. Blanda florsocker med lite kanel. Pudra över florsockret.

Tips!

Finns det inte tillräckligt med tid kan bullarna jäsas bara en gång:
  1. Forma degen till 14 bullar.
  2. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Dra en plastpåse över plåtarna och låt bullarna jäsa i ugn på 40°.
  3. När bullarna tripplat i storlek, lägg på streuselcirklarna och baka av som ovan.

För ett mer rustikt utseende och känsla använd sötmandel med skalet kvar i mandelfyllningen. Byt då mjölken mot vatten. Testa gärna också att smaksätta florsockret med pepparkakskryddor.

*Streusel är en slags crumbleplatta som här är smaksatt med julens kryddor.

Från receptet

Smör normalsaltat 82% 1kg
631309, SVENSKT SMÖR, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Smör osaltat 82% 1kg
417402, Svenskt Smör från Arla, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
528240, ARLA, Sverige
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Fler semmelrecept

Recept

Semla med dulce de leche

Mästerkonditor Gustaf Mabrouk bjuder på nya smakfulla semmelrecept tillsammans med Arla. Här med dulce de leche.
Recept

Semla på klassiskt vis

Gustaf Mabrouk och Arla bjuder på recept på semlor. Här hittar du den klassiska semlan med grädd- och mandelfyllning.
Recept

Red velvet-semla

Red velvet-semlan är en saftig semla med smak av kakao och gräddfrosting och en härligt röd färg.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.