Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Pralinkexchoklad

Recept skrivet av
Jonas Nilsson
Brynt smör, kola, hasselnöt, kakaoböna. Kanske det godaste man kan äta!

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Vaniljkola med brynt smör

  • vaniljstång
  • 13 g osaltat smör
  • 60 g vispgrädde
  • 60 g ljus sirap
  • 60 g strösocker
  • 1,5 g havssalt

Hasselnötsganache

  • 80 g vispgrädde
  • vaniljstång – urskrapad
  • 11 g vit sirap
  • 110 g mjölkchoklad
  • 46 g hasselnötspraliné Sosa
  • 1 nypa havssalt

Strössel

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 100 g hasselnötter
  • havssalt
  • 50 g kakaonibs

Sammansättning

  • ½ pkt smörgåsrån
  • 150 g tempererad mjölkchoklad

Tillagning

Vaniljkola med brynt smör

  1. Skrapa ur fröna från vaniljstången.
  2. Bryn smöret till gyllene färg och tillsätt resterande ingredienser.
  3. Låt koka till 122°.
  4. Häll i en form som är lika bred och lång som ett smörgåsrån. Häll ut så att den totala höjden är 0,5 cm.
  5. Låt svalna.

Hasselnötsganache

  1. Koka upp grädde, vanilj och sirap.
  2. Smält mjölkchokladen med hasselnötspralinén till 45°.
  3. Gör en emulsion med grädde och choklad genom att tillsätta grädden över chokladen i tre omgångar.
  4. Smaka av med havssalt och mixa i en mixer några sekunder.
  5. Häll ut din ganache över kolan med en höjd på 0,5 cm och kyl.

Strössel

  1. Koka ihop en sockerlag av strösocker, vatten och glykos.
  2. Hacka hasselnötterna grovt och sila bort mjölet.
  3. Koka in nötterna i sockerlagen ca 3 minuter på svag värme och sila.
  4. Rosta i ugn på 155° till gyllene.
  5. Låt svalna och blanda med havssalt och kakaonibs.

Sammansättning

  1. Lägg ett rån på toppen och ett i botten på din kylda fyllning.
  2. Skär i portionsbitar och doppa i den tempererade chokladen.
  3. Strö över ditt strössel och låt kristalliseras.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.