En krispig råraka är gott med mycket, här har vi krönt den med en chèvrekräm och inlagda grönsaker. Det här är en modern, vegetarisk variant av den klassiska rårakan som serveras med löjrom. Variera gärna smakupplevelsen och byt ut till grönsaker i säsong.
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Rårakor
4 kg potatis
5 tsk salt
2,5 tsk svartpeppar
Smör eller olja till stekning
Chèvrekräm
750 g chèvre, kanterna borttagna
750 g creme fraiche
Salt
Peppar
Inlagda grönsaker
5 st polkabetor, skalade och skivade
2,5 knippe morötter, skalade och skivade
2,5 st rödlök, skalad och skivad
2,5 st röd paprika, skalad och skivad
2,5 st gul paprika, skalad och skivad
5 dl ättiksprit (12%)
7,5 dl socker
10 dl vatten
2,5 msk salt
Serveringstips!
Servera gärna en kall Eriksberg Pale Ale till rårakan. Eriksberg Pale Ale är en mångsidig matvänlig ale med fruktiga toner som passar till vegetariska rätter.
Tillagning
Rårakor
Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn.
Lägg den rivna potatisen i en bunke och tillsätt salt och svartpeppar. Blanda väl.
Pressa ur överflödig vätska ur den rivna potatisen med hjälp av en potatispress.Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smör eller olja. Forma potatisblandningen i pannan med hjälp av en stekspade till 4 stora rårakor.
Stek rårakorna på varje sida i cirka 10-15 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.
Servera rårakorna direkt med fyllningen, se följande instruktioner.
Chèvrekräm
Blanda chèvre och creme fraiche i en skål tills det är väl blandat.
Tillsätt den finhackade gräslöken och blanda väl.
Smaka av krämen med salt och peppar efter smak.
När krämen har den smak och konsistens som du vill ha, täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen i minst en timme för att smakerna ska mogna och utvecklas.
Inlagda grönsaker
Blanda ättiksprit, socker, vatten och salt i en kastrull och låt det koka upp på medelhög värme.
Låt lagen sjuda i 5 minuter tills sockret har lösts upp, låt lagen svalna.
Lägg alla grönsaker i en stor glasburk eller fördela dem på mindre burkar.
Häll lagen över grönsakerna och se till att alla grönsaker är täckta av lagen. Låt burken svalna till rumstemperatur.
Förvara burken i kylen i minst 24 timmar innan servering. Inlagda grönsaker håller sig i kylen i upp till en månad.
Serveringstips!
Servera gärna en kall Eriksberg Pale Ale till rårakan. Eriksberg Pale Ale är en mångsidig matvänlig ale med fruktiga toner som passar till vegetariska rätter.
Se även
Vi rekommenderar
Recept
Eriksbergsgravad lax
Ölgravad lax är en modern tolkning av en klassiker! Ölets maltighet och eleganta beska ger en extra dimension och kropp till en redan god och klassisk rätt. Upplev en ny smaknivå som tar laxrätten till nya höjder.
Den rostade rotsellerin är en magisk förrätt med ölvinägrett och brynt hasselnötssmör. Rotselleri är en rotfrukt med ganska kraftig smak som vid rostning i ugn får en mildare och lite sötare smak. Det går enkelt att skala den knöliga rotsellerin med en potatisskalare eller kniv.
Hasselbackspotatis, där har du en klassiker som blivit modern igen i denna tilltuggsvariant. Krispiga och smöriga, med löjrom och smetana på toppen. Smetana kan ersättas med fetare creme fraiche och löjrommen med röd kaviar.
Carlsberg presenterar ett nytt tillskott inom Eriksberg-familjen. Eriksberg Pale Ale – en öl med engelska influenser bryggd i Sverige. Här bjuder de på smakrika recept som passar fint att servera till ölnyheten i sommar, samt till Eriksbergs goda och ekologiska alkoholfria alternativ.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.