Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Rårakor med Chèvrekräm och inlagda grönsaker

Recept skrivet av
Carlsberg
En krispig råraka är gott med mycket, här har vi krönt den med en chèvrekräm och inlagda grönsaker. Det här är en modern, vegetarisk variant av den klassiska rårakan som serveras med löjrom. Variera gärna smakupplevelsen och byt ut till grönsaker i säsong.

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner
 
Rårakor
  • 4 kg potatis
  • 5 tsk salt
  • 2,5 tsk svartpeppar
  • Smör eller olja till stekning
Chèvrekräm
  • 750 g chèvre, kanterna borttagna
  • 750 g creme fraiche
  • Salt
  • Peppar
Inlagda grönsaker
  • 5 st polkabetor, skalade och skivade
  • 2,5 knippe morötter, skalade och skivade
  • 2,5 st rödlök, skalad och skivad
  • 2,5 st röd paprika, skalad och skivad
  • 2,5 st gul paprika, skalad och skivad
  • 5 dl ättiksprit (12%)
  • 7,5 dl socker
  • 10 dl vatten
  • 2,5 msk salt
 

Serveringstips!

Servera gärna en kall Eriksberg Pale Ale till rårakan. Eriksberg Pale Ale är en mångsidig matvänlig ale med fruktiga toner som passar till vegetariska rätter.

Tillagning

Rårakor

  1. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn.
  2. Lägg den rivna potatisen i en bunke och tillsätt salt och svartpeppar. Blanda väl.
  3. Pressa ur överflödig vätska ur den rivna potatisen med hjälp av en potatispress.Värm upp en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smör eller olja. Forma potatisblandningen i pannan med hjälp av en stekspade till 4 stora rårakor.
  4. Stek rårakorna på varje sida i cirka 10-15 minuter tills de är gyllenbruna och krispiga.
  5. Servera rårakorna direkt med fyllningen, se följande instruktioner.

Chèvrekräm

  1. Blanda chèvre och creme fraiche i en skål tills det är väl blandat.
  2. Tillsätt den finhackade gräslöken och blanda väl.
  3. Smaka av krämen med salt och peppar efter smak.
  4. När krämen har den smak och konsistens som du vill ha, täck skålen med plastfolie och ställ den i kylen i minst en timme för att smakerna ska mogna och utvecklas.

Inlagda grönsaker

  1. Blanda ättiksprit, socker, vatten och salt i en kastrull och låt det koka upp på medelhög värme.
  2. Låt lagen sjuda i 5 minuter tills sockret har lösts upp, låt lagen svalna.
  3. Lägg alla grönsaker i en stor glasburk eller fördela dem på mindre burkar.
  4. Häll lagen över grönsakerna och se till att alla grönsaker är täckta av lagen. Låt burken svalna till rumstemperatur.
  5. Förvara burken i kylen i minst 24 timmar innan servering. Inlagda grönsaker håller sig i kylen i upp till en månad.
 

Serveringstips!

Servera gärna en kall Eriksberg Pale Ale till rårakan. Eriksberg Pale Ale är en mångsidig matvänlig ale med fruktiga toner som passar till vegetariska rätter.

Se även

Recept

Eriksbergsgravad lax

Ölgravad lax är en modern tolkning av en klassiker! Ölets maltighet och eleganta beska ger en extra dimension och kropp till en redan god och klassisk rätt. Upplev en ny smaknivå som tar laxrätten till nya höjder.
Recept

Rostad rotselleri med brynt hasselnötssmör

Den rostade rotsellerin är en magisk förrätt med ölvinägrett och brynt hasselnötssmör. Rotselleri är en rotfrukt med ganska kraftig smak som vid rostning i ugn får en mildare och lite sötare smak. Det går enkelt att skala den knöliga rotsellerin med en potatisskalare eller kniv.
Recept

Lyxig hasselbackspotatis med löjrom och smetana

Hasselbackspotatis, där har du en klassiker som blivit modern igen i denna tilltuggsvariant. Krispiga och smöriga, med löjrom och smetana på toppen. Smetana kan ersättas med fetare creme fraiche och löjrommen med röd kaviar.
Inspiration

Somriga smårätter med Eriksberg

Carlsberg presenterar ett nytt tillskott inom Eriksberg-familjen. Eriksberg Pale Ale – en öl med engelska influenser bryggd i Sverige. Här bjuder de på smakrika recept som passar fint att servera till ölnyheten i sommar, samt till Eriksbergs goda och ekologiska alkoholfria alternativ. 

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.