Recept på Anders Johnssons vinnarrätt i finalen av Årets Ekokock 2020: Rödbeta & morot: Semitorkad, timjansstekt rödbeta med ingefärsplommon på spett, kryddigt morotsnystan med kumminmajo och rostad morot i solrostahini, len morotskräm, rödbetssås med äppelvinäger och brynt ingefärssmör.
Ingredienser
Lagom åt: 5 personer
Timjansstekt rödbeta
10 avlånga rödbetor
100 g smör
1 bunt timjan
4 vitlöksklyftor
krossad svartpeppar
salt
Ingefärsplommon
10 plommon
100 g smör
5 cm ingefära, skalad
Topping: Picklad mangoldstam och timjan.
Rödbetssås med äppelvinäger och brynt ingefärssmör
1 kg rödbeta, skalad
Äppelvinäger
Brynt ingefärssmör från plommonen
2 plommon, urkärnade + avskär från ingefärsplommon
2 gula lökar
5 kvistar timjan
salt, peppar
Morot
10-12 morötter
2 dl Solmarka-yoghurt
1 dl Solmarka- crème fraiche
1-2 cm torkad gul chili
1 mangoldblad med stjälk
2 msk kumminfrö
2 dl solrosfrö
2 dl neutral rapsolja
2 ägg
smör, olja till fritering
5 st ringblommor, plockade blad
0,5 dl äppelvinäger
1 dl råsocker
1 dl vatten
5 cm ingefära, skalad
salt
Grön kumminmajonnäs
2 äggulor
1 msk äppelvinäger
1 tsk kumminfrö, mixade
salt
20 g spenat
1 dl olja (från chipsfritering)
Vi rekommenderar
Inspiration
Årets Ekokock Anders Johnsson: Hållbarhet handlar om de val vi gör
”Hållbarhet är en viktig branschutmaning. Det handlar ju inte bara om maten, utan även om social och ekonomisk hållbarhet. Mat och matlagning bygger på relationer, när vi handlar våra råvaror är det viktigt att välja att lägga pengarna hos producenter som jobbar hållbart. ” Möt Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020 – aktuell med kokboken: ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”.
Lägg de rostade morotsbitarna med tahinin i botten.
Lägg på morotsnystan på varje bit, värm försiktigt i ugn och toppa sedan med kumminmajonnäs, solroskärnor, hyvlad och friterad morot och ringblomsblad.
Tillagning
Timjansstekt rödbeta
Baka rödbetorna i ugn på 170° tills de helt mjuka.
Ta ut och låt svalna lite, dra bort skalet och torka sedan betorna på 80° i cirka en timme så att det bildas en liten segare yta runt om bitarna.
Avsluta med att steka bitarna i smör med vitlök och timjan.
Salta och peppra runt om.
Ingefärsplommon
Bryn smöret och låt svalna, riv ingefäran och blanda ner i smöret.
Dela och kärna ur plommonen.
Lägg i plommonen i smöret, låt stå och götta till sig på varm plats till servering.
Varva stekta rödbetor och ingefärsplommon på spett.
Bränn av i ugn precis innan det ska på tallrik. Toppa med picklad mangoldstam och timjan.
Rödbetssås med äppelvinäger och brynt ingefärssmör
Juica rödbetorna och sila juicen.
Skala och skär löken i mindre bitar, rosta av i ugnen.
Lägg lökbitar, timjan, plommon och rödbetsjuice i kastrull och reducera ner till hälften.
Mixa och smaka av med äppelvinäger, salt och peppar.
Mixa i brynt ingefärssmör vid servering.
Kryddigt morotsnystan
Koka upp 0,5 dl äppelvinäger med 1 dl socker och 1 dl vatten.
Strimla ingefäran fint och slå på lagen, låt dra 10 minuter.
Strimla 150 g morot i tunna strimlor.
Strimla mangoldblasten fint, spara stammen till rödbetorna.
Blanda morot-, ingefära- och mangoldstrimlor.
Slå på lite av ingefärslagen.
Smaka av med salt och snurra upp fina nystan.
Markera på bläck till senare.
Topping: Hyvla 50 tunna morotsskivor och lägg hälften i kallt vatten, fritera resterande gyllene i 160-gradig olja, salta.
Rostad morot och morotskräm
Rosta resterande morötter i ugn på 170°.
Ta ut tre morötter när det är lite tuggmotstånd kvar och skär stubbar till botten av nystanen.
Rosta resterande vidare tills de är helt mjuka och mixa med smör, lite torkad chili, yoghurt och crème fraiche till slät kräm.
Smaka upp med äppelvinäger och salt. Håll varmt till servering.
Solrostahini
Rosta solroskärnorna på 170° med lite olja tills de är gyllenbruna.
Lägg en matsked hela kärnor åt sidan till senare och mixa resten, medan de är varma, med lite olja och smaka upp med salt.
Rulla de rostade morötterna med tuggmotstånd i tahinin och dela på längden.
Grön kumminmajonnäs
Mixa spenaten i mixer med oljan.
Slå en majonnäs på spenatoljan, smaka upp med mixade kumminfrön.
Vi rekommenderar
Inspiration
Årets Ekokock Anders Johnsson: Hållbarhet handlar om de val vi gör
”Hållbarhet är en viktig branschutmaning. Det handlar ju inte bara om maten, utan även om social och ekonomisk hållbarhet. Mat och matlagning bygger på relationer, när vi handlar våra råvaror är det viktigt att välja att lägga pengarna hos producenter som jobbar hållbart. ” Möt Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020 – aktuell med kokboken: ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”.
Lägg de rostade morotsbitarna med tahinin i botten.
Lägg på morotsnystan på varje bit, värm försiktigt i ugn och toppa sedan med kumminmajonnäs, solroskärnor, hyvlad och friterad morot och ringblomsblad.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.