Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Rödbeta & morot

Recept skrivet av
Anders Johnsson
Recept på Anders Johnssons vinnarrätt i finalen av Årets Ekokock 2020: Rödbeta & morot: Semitorkad, timjansstekt rödbeta med ingefärsplommon på spett, kryddigt morotsnystan med kumminmajo och rostad morot i solrostahini, len morotskräm, rödbetssås med äppelvinäger och brynt ingefärssmör.

Ingredienser

Lagom åt: 5 personer 

Timjansstekt rödbeta

  • 10 avlånga rödbetor
  • 100 g smör
  • 1 bunt timjan
  • 4 vitlöksklyftor
  • krossad svartpeppar
  • salt

Ingefärsplommon

  • 10 plommon
  • 100 g smör
  • 5 cm ingefära, skalad
  • Topping: Picklad mangoldstam och timjan.

Rödbetssås med äppelvinäger och brynt ingefärssmör

  • 1 kg rödbeta, skalad
  • Äppelvinäger
  • Brynt ingefärssmör från plommonen
  • 2 plommon, urkärnade + avskär från ingefärsplommon
  • 2 gula lökar
  • 5 kvistar timjan
  • salt, peppar

Morot

  • 10-12 morötter
  • 2 dl Solmarka-yoghurt
  • 1 dl Solmarka- crème fraiche
  • 1-2 cm torkad gul chili
  • 1 mangoldblad med stjälk
  • 2 msk kumminfrö
  • 2 dl solrosfrö
  • 2 dl neutral rapsolja
  • 2 ägg
  • smör, olja till fritering
  • 5 st ringblommor, plockade blad
  • 0,5 dl äppelvinäger
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl vatten
  • 5 cm ingefära, skalad
  • salt

Grön kumminmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk äppelvinäger
  • 1 tsk kumminfrö, mixade
  • salt
  • 20 g spenat
  • 1 dl olja (från chipsfritering)
Inspiration

Årets Ekokock Anders Johnsson: Hållbarhet handlar om de val vi gör

”Hållbarhet är en viktig branschutmaning. Det handlar ju inte bara om maten, utan även om social och ekonomisk hållbarhet. Mat och matlagning bygger på relationer, när vi handlar våra råvaror är det viktigt att välja att lägga pengarna hos producenter som jobbar hållbart. ”
Möt Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020 – aktuell med kokboken: ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”.

Vid servering:

Lägg de rostade morotsbitarna med tahinin i botten.

Lägg på morotsnystan på varje bit, värm försiktigt i ugn och toppa sedan med kumminmajonnäs, solroskärnor, hyvlad och friterad morot och ringblomsblad.

Tillagning

Timjansstekt rödbeta

  1. Baka rödbetorna i ugn på 170° tills de helt mjuka.
  2. Ta ut och låt svalna lite, dra bort skalet och torka sedan betorna på 80° i cirka en timme så att det bildas en liten segare yta runt om bitarna.
  3. Avsluta med att steka bitarna i smör med vitlök och timjan.
  4. Salta och peppra runt om.

Ingefärsplommon

  1. Bryn smöret och låt svalna, riv ingefäran och blanda ner i smöret.
  2. Dela och kärna ur plommonen.
  3. Lägg i plommonen i smöret, låt stå och götta till sig på varm plats till servering.
  4. Varva stekta rödbetor och ingefärsplommon på spett.
  5. Bränn av i ugn precis innan det ska på tallrik. Toppa med picklad mangoldstam och timjan.

Rödbetssås med äppelvinäger och brynt ingefärssmör

  1. Juica rödbetorna och sila juicen.
  2. Skala och skär löken i mindre bitar, rosta av i ugnen.
  3. Lägg lökbitar, timjan, plommon och rödbetsjuice i kastrull och reducera ner till hälften.
  4. Mixa och smaka av med äppelvinäger, salt och peppar.
  5. Mixa i brynt ingefärssmör vid servering.

Kryddigt morotsnystan

  1. Koka upp 0,5 dl äppelvinäger med 1 dl socker och 1 dl vatten.
  2. Strimla ingefäran fint och slå på lagen, låt dra 10 minuter.
  3. Strimla 150 g morot i tunna strimlor.
  4. Strimla mangoldblasten fint, spara stammen till rödbetorna.
  5. Blanda morot-, ingefära- och mangoldstrimlor.
  6. Slå på lite av ingefärslagen.
  7. Smaka av med salt och snurra upp fina nystan.
  8. Markera på bläck till senare.
  9. Topping: Hyvla 50 tunna morotsskivor och lägg hälften i kallt vatten, fritera resterande gyllene i 160-gradig olja, salta.

Rostad morot och morotskräm

  1. Rosta resterande morötter i ugn på 170°.
  2. Ta ut tre morötter när det är lite tuggmotstånd kvar och skär stubbar till botten av nystanen.
  3. Rosta resterande vidare tills de är helt mjuka och mixa med smör, lite torkad chili, yoghurt och crème fraiche till slät kräm.
  4. Smaka upp med äppelvinäger och salt. Håll varmt till servering.

Solrostahini

  1. Rosta solroskärnorna på 170° med lite olja tills de är gyllenbruna.
  2. Lägg en matsked hela kärnor åt sidan till senare och mixa resten, medan de är varma, med lite olja och smaka upp med salt.
  3. Rulla de rostade morötterna med tuggmotstånd i tahinin och dela på längden.

Grön kumminmajonnäs

  1. Mixa spenaten i mixer med oljan.
  2. Slå en majonnäs på spenatoljan, smaka upp med mixade kumminfrön.

Inspiration

Årets Ekokock Anders Johnsson: Hållbarhet handlar om de val vi gör

”Hållbarhet är en viktig branschutmaning. Det handlar ju inte bara om maten, utan även om social och ekonomisk hållbarhet. Mat och matlagning bygger på relationer, när vi handlar våra råvaror är det viktigt att välja att lägga pengarna hos producenter som jobbar hållbart. ”
Möt Anders Johnsson, Årets Ekokock 2020 – aktuell med kokboken: ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer”.

Vid servering:

Lägg de rostade morotsbitarna med tahinin i botten.

Lägg på morotsnystan på varje bit, värm försiktigt i ugn och toppa sedan med kumminmajonnäs, solroskärnor, hyvlad och friterad morot och ringblomsblad.

Artiklar ur receptet

Hållbara Val
Rödbeta
122622, F&G M/S, Sverige
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiska varor
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Plommon blå 500g
402743, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Kickup Mint nikotinfri 24g
103150, WIN
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Timjan kruka
519488, ORTO NOVO, Sverige
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Svensk Sigill
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.