Lax med spännande smaker av pepparrot, lyxigt syrad grädde, dill och kummin. Receptet har skapats av Klas Lindberg, som utnämndes till årets kock 2012. Servera gärna med ett gott grovt bröd!
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Rökt lax
750 g lax, endast ryggbiten ca 6 cm bred, utan skinn och ben
25 g salt
1 msk kummin, rostad
Syrad grädde
2 dl grädde
2 msk champagnevinäger
salt och svartpeppar
Servering och dekoration
50 g pepparrot, fint riven
30 g forellrom
dillvippor
Utrustning
Rökspån
Tillagning
Rökt lax
Strö saltet över laxryggen, låt rimma i 45 minuter.
Spola bort saltet och torka fisken torr.
Tänd eld på rökspån i en gjutjärnspanna.
Kväv elden med ett lock och tag bort locket inne i ett rökutrymme, t.ex. en avstängd ugn.
Kallrök fisken i 45 minuter, temperaturen får inte bli varmare än 25° i utrymmet.
Fixera fisken stenhårt i plastfilm och tillaga den i ugnen till 36° i 60° varm ugn.
Låt den kallna och skär i skivor.
Syrad grädde
Smaksätt grädden med vinäger, salt och svartpeppar.
Låt stå i 5 minuter i kyl tills den tjocknat något.
Rör grädden ytterligare tills den är som lättvispad grädde.
Servering
Lägg skivor med lax på ett fat.
Fördela grädden, pepparot, forellrom och dillen över.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.