Rostas, rotsellericrème med lokal kittost, friterad selleriblast, egen soya och svamp.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Rostas
2 kg Rostas
50 g smör
2 vitlöksklyftor
Flingsalt och svartpeppar, hel
Selleripuré med ostkanter och 1 stor rotselleri eller flera små
Selleriblast
200 gram lokal svensk kittost
2 dl vitt vin
1-3 dl grädde
Soyasky
200 gram blandsvamp
1 enbärskvist
3 dl rött vin
1 lök
2 dl kalvfond eller viltfond helst egen
3 cm ingefära
½ dl råsocker
Till garnering
200 gram kantareller samt oxalis
Vad jag behöver i form av utrustning
Thermomix alt. kastrull/mixer
Spritspåse
Järnpanna
Vaccpåse och vacc (kan göra detta hemma och ta med istället och visa)
Fritös med olja
Tillagning
Kött
Ta ut köttet ur sin förpackning minst en timme före tillagning och torka av, ev putsa.
Täck med en kökshandduk, låt ligga framme i rumstemperatur.
Salta och peppra köttet.
Stek köttet tills det har en fin yta runt om men fortfarande är rare. Låt gå klart i ugn på 100 grader till 50 grader i innertemp. Låt ligga framme och vila på en plåt.
Soyasås
Vacca blandsvamp med kvist, rödvin och lök. Låt ligga framme över natten i rumstemp.
Dagen efter ställ på kokning med ingefäran som skalas och hackas, samt fond.
Låt koka ihop med lite av sellerirenset till en mustig sås. I stekpannan som har köttsaft kvar, häll i såsen.
Karamellisera socker i en teflonpanna tills gyllenbrunt.
Avsluta med att hälla på såsen för en tjock konsistens.
Sila nu av såsen.
Selleri
Skala och putsa sellerin. Skär i grova bitar och lägg i thermomix alternativt koka i en tjockbottnad kastrull med vitt vin, lite av grädden, ostbitar och sätt på kokning på låg värme. Låt koka länge och rör bara då och då.
När rotsellerin är riktigt mjuk, ta av kastrullen, tillsätt en stor klick smör och kör till puré med handmixer. Häll sakta i grädde till rätt konsistens. Smaka av med salt.
I thermomix kör du allt på 90 grader i 20 minuter och avslutar med resten av grädden.
Fritera selleriblasten på 140 grader tills krispig och låt rinna av. Lägg sedan på papper och salta.
Lägg över puré i en spritspåse och håll varmt.
Vid servering
Stek svamp på hög värme i smör med salt och peppar.
Värm sås.
Lägg köttet i het panna med mycket smör och låt återfå het och krispig stekyta.
Sleva upp puré eller spritsa, häll sås runt. Skär kött i tre skivor per man. Arrangera med svampar, friterad blast och oxalis runt puré.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.