Sega saffransmaränger med punschstekta äpplen och kardemummasmetana.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Sega saffransmaränger
6 äggvitor
4 dl strösocker
1 g saffran
2 msk maizena
2 tsk bakpulver
2 krm ättika
Kardemummasmetana
3 dl smetana
½ dl florsocker
1 msk krossade kardemummakärnor
Punschstekta äpplen
4-5 små svenska äpplen
50 g smör
½ dl strösocker
½ dl punsch
Vi rekommenderar
Inspiration
Mattias Larsson - Oädla detaljer
Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Vispa äggvitan med hälften av sockret tills du kan forma mjuka toppar. Blanda resterande socker med maizena och bakpulver. Häll ner blandningen i äggvitan och vispa i ytterligare 1 minut. Vänd till sist ner ättikan.
Värm ugnen till 150° C. Klicka ut ganska stora maränger med en fuktig matsked på en ugnsplåt med silpatmatta.
Ugnsbaka i 2 minuter och stäng därefter av ugnen, men låt marängerna stå kvar med ugnsluckan stängd i ytterligare 3 timmar.
Vispa upp ingredienserna till kardemummasmetanan tills den tjocknat.
Kärna ur och klyfta äpplena. Stek dem i smör och socker en minut på medelhög temperatur. Slå på punschen och låt det puttra någon minut tills äpplena är mjuka men ändå håller ihop.
Skär av toppen på marängerna med en tunn och sylvass kniv (om locket går sönder tycker jag ändå att man kan toppa med marängflagorna som blir).
Lägg äpplena på marängbotten och toppa med smetanan och locket.
Vi rekommenderar
Inspiration
Mattias Larsson - Oädla detaljer
Sommarens torka i Sverige har lett till brist på bete och att många bönder har behövt skicka sina djur till slakt tidigare än beräknat. Det har gett ett överskott av svenskt kött. Vi behöver nu köpa mer svenskt kött, börja ta hand om hela djuren och se till att använda fler köttdetaljer i matlagningen, allt från bringa och rostlock till rostbiff och fransyska. Vi bad därför Mattias ”Fredagskocken” Larsson ta fram recept på goda rätter på svenskt kött som du kan laga med mindre ädla detaljer.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.