Senapsglacerade rapsgrisspjäll med äpplesmörsås och rostad spetskål. En julrätt av Juniorkocklandslagets Emmah Strömberg temat hållbar jul.
Ingredienser
Lagom till: 6 personer
1stapelsin, zest + juice
1 dl mörksirap
0,5 dlsötstarksenap
1 msk grov senap
1 kg rapsgrissspjäll
2 msk rapsolja
0,5 msk salt
1st spetskål
100g smör
20g timjan
1st vitlöksklyfta
5dl äppelmust
2 äggulor
200 g smör
äppelcidervinäger
salt
Vi rekommenderar
Inspiration
Möt Emmah och Melvin: Hållbar jul med Svenska Juniorkocklandslaget
Emmah Strömberg och Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en fyrarättersmeny utifrån ett hållbarhetstema. Fokus ligger på möjligheten att byta ut råvaror och ta tillvara rester.
Zesta apelsinen, se till att bara få med yttre lagret av skal, undvik det vita.
Pressa sedan juicen och koka ner i en kastrull, tills det tjocknar något.
Tillsätt den mörka sirapen och låt allt koka upp.
Tillsätt sedan sötstark och grov senap och avsluta med salt och äppelcidervinäger efter smak.
Rapsgrisspjäll
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg revbensspjällen i en ugnsform.
Gnid in oljan och strö på salt. Placera i mitten av ugnen. Låt gå i 30 min.
Pensla sedan på senapsglazen och låt gå ca 1h till.
Se till att pensla på nytt lager glaze var 20:e minut. De är klara när köttet börjar släppa från benet.
Ta ut formen och pensla på ett sista lager glaze.
Skär upp och servera.
Spetskål
Separera bort alla blad och skär bort mittenpartiet så man bara är kvar med de tunna bladen.
Blanchera i rikligt saltat vatten i 2-3 minuter. Lyft ut dom och skölj med kallt vatten. Pressa ut överblivet vatten från kålen med hjälp av en ren kökshandduk och lägg åt sidan.
Bryn smöret och tillsätt timjan och vitlök när smöret fått en gyllenbrun färg.
Lägg ut ett lager plastfilm på bänken. Varva sedan kålbladen omlott, och se till att pensla mycket av timjansmöret mellan varje lager.
Rulla sedan ihop plasten, och snurra in kanterna så rullen blir tight. Lägg in i kylen och låt sätta sig.
När det är dags att servera, skär upp i 3 cm tjocka skivor, lägg på en ugnsplåt med snittsidan upp, och rosta i ugn på 200 grader i 15 minuter.
Avsluta med ett snabbt svep med brännaren, eller ta ut och grilla i ugn på 250 grader i ytterligare fem minuter.
Äppelsmörsås
Reducera äpplemusten tills det bara är två matskedar vätska kvar.
Blanda äggula och en skvätt äppelcidervinäger i en skål.
Smält smöret men låt det inte ta färg. Häll sedan smöret i en tunn stråle under vispning. Konsistensen kan justeras med en skvätt vatten om den börjar se för tjock ut. Ta inte med bottensatsen.
När du är nöjd med konsistensen så tillsätter du den reducerade äpplemusten och smakar upp med salt och äppelcidervinäger efter smak.
Vi rekommenderar
Inspiration
Möt Emmah och Melvin: Hållbar jul med Svenska Juniorkocklandslaget
Emmah Strömberg och Melvin Glimstål från Svenska Juniorkocklandslaget har skapat en fyrarättersmeny utifrån ett hållbarhetstema. Fokus ligger på möjligheten att byta ut råvaror och ta tillvara rester.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.