Dovhjort och kronhjort har ett mört och saftigt kött, fintrådigt hos dovhjorten och något grövre hos kronhjorten. Dovhjorten anses ha en elegantare viltsmak än kronhjorten. Eftersom viltkött är magert behöver man med fördel använda lite extra fett vid tillagning för att få det saftigt.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
50 g olivolja
50 g vitlök och ingefärspasta
120 g aji amarillopasta
9 tomater utan skal, urkärnade
15 g tomatpuré
1 kg blå potatis
1 kg sötpotatis
1 knippe koriander
1500 g hjortytterfilé
100 g tranbär
100 g björnbär
Bouquet garni
1 msk timjan
3 svartpepparkorn
1 nejlika
4 persiljestjälkar
Grönsaksfond
25 g smör
1 stjälkselleri
1 morot
2 gula lökar
250 g vitt vin
2 l vatten
Vi rekommenderar
Inspiration
Erik Videgård - Nikkei möter det vilda Sverige
Erik Videgård är en legend i restaurangbranschen och kanske allra mest känd för att ha lärt oss svenskar att uppskatta nya exotiska smaker och ha bidragit till att introducera det asiatiska köket i Sverige. Till detta reportage har Erik tagit fram recept med temat ”Nikkei möter det vilda Sverige”. Här blandas smaker från Sydamerika, Japan och Sverige.
Smält smöret och sautera grönsakerna till fonden utan att de tar färg c:a 5 minuter.
Tillsätt vitt vin, buketten och vattnet och låt sjuda i 45 minuter. Sila, svalna och kyl.
Fräs vitlök och ingefära i olivolja.
Tillsätt Aji-pastan, tomaterna och tomatpurén, fräs på mediumvärme under omrörning.
Tillsätt 5 dl grönsaksfond samt potatisarna och koriander, lägg på ett lock och sjud i 15 minuter.
Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
Stycka köttet i tio bitar. Salta och stek köttet i het panna med lite neutral olja.
Låt köttet vila, skär sedan upp det och tillsätt det till grytan tillsammans med tranbären.
Sjud 5 minuter före servering.
Garnera med halverade färska björnbär.
Vi rekommenderar
Inspiration
Erik Videgård - Nikkei möter det vilda Sverige
Erik Videgård är en legend i restaurangbranschen och kanske allra mest känd för att ha lärt oss svenskar att uppskatta nya exotiska smaker och ha bidragit till att introducera det asiatiska köket i Sverige. Till detta reportage har Erik tagit fram recept med temat ”Nikkei möter det vilda Sverige”. Här blandas smaker från Sydamerika, Japan och Sverige.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.