Tartar av lättgravad röding med vit sparris, ingefärspicklad gurka och rabarber samt sötsyrlig dillmajonnäs, riven pepparrot och krispig råg.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
600 g rödingfilé
1 msk salt
1 msk strösocker
1 msk hackad dill
Ingefärspicklad gurka och rabarber
1 dl ättika
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 ½ msk finhackad ingefära
100 g gurka
100 g rabarber
salt
Vit sparris
500 g vit sparris
5 dl vatten
1 tsk salt
½ tsk strösocker
1 citronskiva
Citronett
1 ½ msk pressad citron
2 msk olivolja
½ tsk dijonsenap
salt
Sötsyrlig dillmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 tsk ättika
2 tsk honung
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
½ dl hackad dill
1 ½ dl olja med neutral smak
salt
Till servering
pepparrot och rågsmulor
Vi rekommenderar
Kunskap
Mat och vin i kombination - Mattias Larsson
Kock, inspiratör, företagare, entreprenör, föreläsare, moderator, kokboksförfattare och vin-nörd. Vi bad Mattias ”fredagskocken” Larsson lotsa oss genom konsten att kombinera mat och dryck.
Gnid in socker, salt och dill i rödingfiléerna och låt de marinera i kyl ca 30 minuter.
Skölj sedan av filéerna lite snabbt och fintärna rödingen.
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära med en nypa salt. Låt det svalna.
Skala gurkan och rabarbern och skiva de tunt.
Lägg ner rabarber och gurka i lagen och låt de marinera i ca 10 minuter. Häll därefter bort lagen.
Skär bort de 2 nedersta centimetrarna från sparrisen och skala de noggrant. Skär sparrisen i bitar om ca ½ centimeter.
Koka upp vatten, salt och socker med citronskivan. Lägg ner sparrisen. Koka sparrisen i 1 minut tills den mjuknat något. Dra då av kastrullen från plattan och låt sparrisen svalna i lagen.
Vispa samman ingredienserna till citronetten.
Häll sedan av sparrisen och blanda med citronetten.
Lägg äggulor, ättika, honung, dijonsenap, dill och en nypa salt i en matberedare och starta mixern. Tillsätt oljan droppvis till en tjock majonnäs.
Servera rödingtartaren med sparrisen, rabarbern och gurkan.
Toppa med lite dillmajonnäs, riven pepparrot och rågsmulor.
Mat och dryck i kombination - Mattias Larsson
Den här rätten väljer Mattias att kombinera med en Sankt Anna Riesling. En halvtorr Riesling med frisk syra som är bra balanserad med vinets sötma och med inslag av päron, honung, persika och citrus. Rena friska smaker där sötman i rätten balanserar sötman i vinet.
Här arbetar Mattias med en hyfsad syra i maten för att möta upp syran i vinet på samma sätt som han jobbade med sötman. Syran bör dock alltid vara högre i vinet än i maten för att vinet inte ska upplevas platt.
"När jag har viner som denna, med sötma och dessutom låg alkoholhalt, så fungerar det alldeles utmärkt att kombinera med hetta från exempelvis chili eller pepparrot. I det här fallet valde jag min kära pepparrot, säger Mattias.
Vi rekommenderar
Kunskap
Mat och vin i kombination - Mattias Larsson
Kock, inspiratör, företagare, entreprenör, föreläsare, moderator, kokboksförfattare och vin-nörd. Vi bad Mattias ”fredagskocken” Larsson lotsa oss genom konsten att kombinera mat och dryck.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.