Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Timjanrostade morötter med risonirisotto

Recept skrivet av
Casper Gommans
Receptet är framtaget till Förskolekokboken och är skapat för 10 barnportioner.

Ingredienser

Lagom åt: 10 barnportioner

MORÖTTER


  • 600 g knippmorot
  • olivolja
  • 1 st citron
  • färsk timjan
  • flingsalt

RISOTTO

  • 3 msk olivolja
  • 50 g hackad gul lök
  • 1 st hackad vitlöksklyfta
  • 300 g risoni
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 20 g riven parmesan
  • saft från ½ citron
  • salt och svartpeppar

CITRONKRÄM
  • 100 g smetana
  • zest från en citron
  • salt och svartpeppar
 

Tillagning

  1. Skölj och skrubba morötterna. Skär bort blasten, men lämna cirka två centimeter kvar av stjälken. Spara resterande blast till dekoration. Gnugga in morötterna med olivolja. Riv citronzest och spara till krämen och lägg undan pressad citronjuice till risonirisotton. Dela det som är kvar av citronen i klyftor och lägg tillsammans med timjan och morötter i en ugnsform. Strö över flingsalt och rosta i ugnen på 200 grader i 15 minuter. Skaka runt morötterna efter halva tiden. Rosta tills de är mjuka, men med kärna.
  2. Värm olivolja till risotton i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök utan att de får färg. Tillsätt risoni och vänd med träslev tills alla korn har blivit glansiga av olivoljan.
  3. Häll i matlagningsvin och låt puttra i30 sekunder. Tillsätt tre fjärdedelar av grönsaksbuljongen och rör om. Koka upp och sjud på låg värme under omrörning. Tillsätt mer buljong vid behov. Koka tills risoni är färdig. Tillsätt parmesan och smaka av med citronjuice, salt och peppar, precis före servering.
  4. Vispa smetana tills den blir fluffig och krämig. Smaksätt med citronzest, salt och peppar.
 

Mer om Förskolekokboken

Inspiration

Förskolekokboken: Framtidens mat - för framtidens människor

Hur det kommer sig att barnen äter två portioner av något på förskolan som de aldrig skulle smaka på hemma? Vi vill påstå att hemligheten finns i förskoleköken, där kunskap och engagemang blandas med genuin upptäckarlust och kreativitet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.