Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Timjansstekt kålrot med ekskivling och tryffel

Recept skrivet av
Robert Hedman
För dig som vill servera vegetariskt på nyår kommer här ett förslag på första varmrättsservering. Timjansstekt kålrot med ekskivling och tryffel.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Svarvad kålrot

  • 2 st kålrot
  • 2 lit vatten
  • 1 st litet knippe backtimjan
  • 1 dl honung
  • Svartpeppar
  • Salt
  • Olivolja
  • Smör
  • Backtimjan

Kålrotspuré

  • 400 g kålrot
  • 1 st morot
  • 150 g brynt smör
  • Salt

Picklad kålrot

  • 1 st kålrot
  • 1 del vatten
  • 1 del vinäger
  • 1 del socker

Ekskivling (Shiitake)

  • 30 st små ekskivling (Hällestad)
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Tryffelvinegrette

  • 3 st schalottenlökar, skalade och hackade
  • Tryffelbrisure
  • Olivolja
  • Sherryvinäger
  • Salt

Toppa rätten med…

  • Hyvlad färsk tryffel (Italiensk)
  • Persiljekrasse (Mimis - Finland)
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Tillagning

Svarvad kålrot

  1. Koka ihop lag på vatten, timjan, honung, salt och svartpepparkorn. 
  2. Tvätta kålroten. Svarva med en plansvarv och rulla ihop kålroten igen till en rulle. Doppa rullen i lagen som är kall. Fixera därefter kålrotsrullen med plastfilm. 
  3. Ånga i ugn på 95 grader till den är 92 grader i innertemperatur. Kyl ner. 
  4. Skiva sedan i cm tjocka skivor och stek med olja, smör, timjan och krydda med salt och svartpeppar.

Kålrotspuré

  1. Skala och skär ner kålrot och morot i mindre bitar. 
  2. Koka mjuk i vatten och mixa sedan slät. 
  3. Smaka av med det brynta smöret och salt.

Picklad kålrot

  1. Tvätta kålroten. Skiva därefter i tunna skivor på skärmaskin. 
  2. Blancha skivorna kort i saltat vatten. 
  3. Koka under tiden upp pickelslagen. Lägg i skivorna i lagen och låt svalna.

Ekskivling

  1. Ansa ekskivlingen och stek i smör. 
  2. Smaka av med salt och svartpeppar.

Tryffelvinegrette

  1. Sjud den hackade schalottenlöken mjuk i olivoljan. 
  2. Smaka upp med tryffelhack, sherryvinäger och salt.

Vid servering

  1. Topp med hyvlad färsk tryffel och persiljekrasse.

För den som inte vill ha en helt vegetarisk meny så kan denna rätt serveras med confiterad fläsksida.
Inspiration

Vegetarisk festmeny

Robert Hedman på dotterbolaget Grönsakshallen Sorunda har skapat en vacker och smakrik vegetarisk festmeny med svenska råvaror i säsong.

Artiklar ur receptet

Kålrot
240234, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
478636, ECOLAB
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Hållbara Val
010504, SKAGS
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV märkta varor
Hållbara Val
Shii take 1kg
106948, HÄLLESTAD, Sverige
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • EU-ekologiska varor
Pecorino tryffel 250g
567255, CENTRAL FORMAGG, Italien
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Sherryvinäger 375ml
296384, BLOCHO
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Bananschalottenlök skalad 1kg
180901, GRÖNSAKSHALLEN, Sverige
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.