Grillade bananer med glass är en klassisk dessert. I Elisabeth Johanssons version av rätten serveras bananerna riktigt svarta med egengjord krämig lakritsglass och lakritssirap.
Ingredienser
Lakritsglass ca 1 liter
1 vaniljstång
2 msk lakritspulver
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
Svarta bananer
10 bananer
150 g mörk choklad (56-64% kakao)
Lakritssirap ca 1 ½ dl färdig sirap
2 msk vatten
1 msk lakritsgranulat
1 ½ dl mörk sirap
3-4 droppar saltlakritsarom eller anisdroppar
ev. några droppar svart hushållsfärg
Vi rekommenderar
Inspiration
Mångsidig, smaksäker och kreativ!
Elisabeth Johansson är en etablerad och välkänd profil i restaurangvärlden. Hon började som konditor och kallskänka men är idag frilansande matkonsult, det passar henne perfekt!
Att laga mat utan gluten och mjölkprodukter är lätt, fräscht och fantastiskt gott! Vi tog hjälp av Elisabeth Johansson och lät henne ge förslag på enkla och nyttiga rätter som både vuxna och barn gillar.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp mjölk, grädde, vaniljfrön och lakritsen i en tjockbottnad kastrull. Dra sedan av kastrullen från plattan.
Vispa upp äggulor och socker till ett luftigt skum.
Häll i den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet.
Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85 ° eller tills det börjar tjockna. Vispa under tiden.
Sila smeten och kyl ner den. Plasta in bunken.
Låt stå i kylen över natten.
Kör glassen i glassmaskin.
Ugnsbakade svarta bananer
Sätt ugnen på 200°.
Skär upp bananerna på längden i böjen.
Bryt chokladen i bitar och lägg i skåran.
Ställ bananerna på ett galler och sätt in dem mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de blivit riktigt svarta och chokladen smält.
Lakritssirap
Häll vattnet i en kastrull och lös upp lakritsgranulatet i.
Häll i sirapen, koka upp och låt koka ett par minuter.
Tillsätt saltlakrits och ev. färg.
Låt sirapen svalna och häll upp den på en liten flaska.
Vi rekommenderar
Inspiration
Mångsidig, smaksäker och kreativ!
Elisabeth Johansson är en etablerad och välkänd profil i restaurangvärlden. Hon började som konditor och kallskänka men är idag frilansande matkonsult, det passar henne perfekt!
Att laga mat utan gluten och mjölkprodukter är lätt, fräscht och fantastiskt gott! Vi tog hjälp av Elisabeth Johansson och lät henne ge förslag på enkla och nyttiga rätter som både vuxna och barn gillar.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.