Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Ugnsrostad spetskål med kaffeglaze, svampkräm och ragú på gulärta

Recept skrivet av
Matilda Ewaldh
Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget har skapat en vegetarisk varmrätt smaksatt med kaffe. ”Till det här receptet använde jag två sorters kaffebönor: den nötigt kryddiga Sincero Espresso till den smakstarka glazen, och Chefs Blend till svampemulsionen. Ragú görs vanligtvis med köttfärs, mest känd under namnet ”bolognese” – jag gjorde en variant på gulärta, gräslök och schalottenlök, som tillsammans med den lite mildare spetskålen balanserar upp styrkan från svampemulsionen och kaffeglazen.”

Ingredienser

Lagom åt: 10 portioner

Spetskål och buljong
  • 2 hela spetskål 
  • 1 kg champinjoner
  • 150 g smör
  • vatten
  • rapsolja
  • salt
  • peppar
 
Svampemulsion
  • 1 dl rödvinsvinäger 
  • 0,5 dl Arvid Nordquist
  • Sincero Espresso kaffebönor
  • 1/3 av svampen från buljongen 
  • 2 ägg 
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3–4 dl rapsolja
  • salt 
 
Kaffeglaze
  • 1 dl Arvid Nordquist
  • Chef´s Blend hela kaffebönor
  • 0,5 dl bryggt kaffe 
  • 0,5 dl sherryvinäger 
  • 30 g ingefära
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 0,5 dl soja, Kikkoman
  • 2,5 dl ljus sirap 
  • 10 svarta pepparkorn 
 
Ragú
  • 300 g Vreta gulärta (blötläggs dagen innan)
  • 50 g gräslök
  • 9 schalottenlökar
  • ytterblad från spetskålen
  • smör 
  • 200 g grovsalt 

Matilda Ewaldh, Svenska kocklandslaget

Från receptet

Hållbara Val
Coffee Lounge Sincero Espre hel böna 1kg
563726, GIUSTO, Sverige
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Tillagning

Buljong

  1. Mosa champinjonerna i en kastrull och täck över med vatten. Koka upp och låt det koka på medelvärme i ca tre timmar. 
  2. Sila sedan av och reducera ner buljongen till hälften. 
  3. Smaka av med salt.

Svampemulsion

  1. Koka upp rödvinsvinäger med kaffebönor. Sila av och kyl ner. 
  2. Stek ur en tredjedel av svampen som du använde till buljongen i stekpanna och låt sedan svalna.
  3. Ta ägg, dijonsenap, en nypa salt, ungefär 1–2 msk av kaffevinägern, samt en dl stekt svamp, och lägg i en mixer. 
  4. Mixa och mata i rapsoljan tills det blir en fastare emulsion. 
  5. Smaka av med salt och eventuellt mer av kaffevinägern. 

Kaffeglaze

  1. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter.
  2. Dra av plattan och låt stå.
  3. Sila av.

Spetskål

  1. Dela spetskålen i fem klyftor per spetskål och sota i stekpanna på hög värme tills den fått mycket färg.
  2. Lägg spetskålen på plåt och klicka över smör, salta och peppra. Plasta och baka klart i ugn på 110 grader tills den mjuknat. 

Ragú

  1. Koka upp vatten, lägg i ärtorna och koka tills de nästan är färdiga. 
  2. Lägg grovsalt på plåt, lägg sju schalottenlökar på grovsaltet och baka av i ugn på 150 grader i 20 minuter. 
  3. Dela och plocka ut innanmätet och skär ned i tre bitar per lök. 
  4. Skala och finhacka de två resterande schalottenlökarna, fräs i kastrull tillsammans med överbliven spetskål som du strimlar ned. 
  5. Lägg i de kokta ärtorna och salta.
  6. Lägg i den saltbakade löken och avsluta med en klick smör samt finskuren gräslök.

Montering

  1. Denna rätt ska vara levande, så lägg svampkrämen i mitten på en tallrik.
  2. Glasera spetskålen med kaffeglazen, och lägg sedan den rostade spetslålen med kaffeglaze runtom svamkrämen.
  3. Ragún monteras ovanpå svampkrämen. Sprid ut den lite.
  4. Toppa gärna med lite fina blommor och örter.
  5. Buljongen serverar vi vid sidan om!

Matilda Ewaldh, Svenska kocklandslaget

Från receptet

Hållbara Val
Coffee Lounge Sincero Espre hel böna 1kg
563726, GIUSTO, Sverige
{{jmfprisString}} {{jmfPrisDeladString}}
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • KRAV
  • Fairtrade
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Inspireras av recepten

Recept

Affogato Espresso

Espresso med vaniljglass.
Recept

Vårig tomatsallad med teinfuserat tomatvatten

Melvin Glimstål från Juniorkocklandslaget har skapat en sallad smaksatt med te. "Rooibostet Skogsglänta med smak av jordgubb tycker jag är en fantastisk kombination med tomat. Jordgubbar och tomater är så mycket sommar det bara kan bli för mig. Jag tycker om att slå ihop dem och äter gärna jordgubbar och tomat i olika varianter tillsammans. För mig var det rätt självklart att göra en förrätt med tomat där jordgubbstéet får spela en stor roll."
Recept

Señoras coffee

En kaffedrink, med eller utan alkohol.

Arvid Nordquist kaffe Señoras stöttar kvinnliga kaffebönder i ett projekt som är del av initiativet World Coffee Projects. Señoras görs på bönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor. Att driva en kaffeodling är en väg ur fattigdomen för många. Genom att servera Señoras kan din restaurang eller café vara med och bidra till en mer jämställd värld. Läs mer om projektet på arvidnordquist.se.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.