Melvin Glimstål från Juniorkocklandslaget har skapat en sallad smaksatt med te. "Rooibostet Skogsglänta med smak av jordgubb tycker jag är en fantastisk kombination med tomat. Jordgubbar och tomater är så mycket sommar det bara kan bli för mig. Jag tycker om att slå ihop dem och äter gärna jordgubbar och tomat i olika varianter tillsammans. För mig var det rätt självklart att göra en förrätt med tomat där jordgubbstéet får spela en stor roll."
Ingredienser
Lagom åt: 10 portioner
Gräslöksolja
100 g gräslök
3 dl olja
Tomatvatten
2 kg tomater
3 tsk salt
1 tsk socker
2 tsk äppelcidervinäger
En påse te - Arvid Nordquist Skogsglänta
Tomat i variation
1 kg cocktailtomater i olika färger och storlekar
Tillagning
Gräslöksolja
Mixa ingredienserna i en mixer i ca 5 minuter, tills du har fått en fin grön färg.
Sila sedan genom chinoise.
Tomatvatten
Skär upp tomaterna grovt och blanda upp med salt, socker och vinäger. Låt stå och dra i minst tre timmar (men gärna över natten) för att suga ut vätskan.
Mixa sedan allt i mixer och frys vätskan.
Ta den genomfrysta tomatvätskan och häng i en sil med en kökshandduk. Låt tina ute långsamt över natten. Tomatvattnet som blir kvar i bunken dagen efter är det du vill använda, det som finns kvar i handduken (allt tomatkött) kan man torka i ugn och sedan göra ett pulver av, som kan användas till något annat i köket.
Koka upp tomatvattnet med en påse Arvid Nordquist Skogsglänta-te och låt sedan stå och dra tills det kallnat.
Smaka eventuellt upp med salt och vinäger efter önskad smak.
Bakad tomat
Använd dig av en tredjedel av tomaterna till detta.
Värm upp en ugn till 180 grader varmluft.
Lägg tomaterna på en ugnsplåt och dressa dem i lite rapsolja och salt.
Baka sedan tomaterna i ugn tills att de är mjuka och härliga. Det tar ca 5–10 minuter.
Skalad tomat
Använd dig av den andra tredjedelen av tomaterna till detta.
Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten.
Medan vattnet kokar upp kryssar du tomaterna, vilket innebär att man tar en liten skalkniv och skär ett kryss uppe på tomaten där kvisten en gång har suttit. Genom att göra detta blir det enklare att skala tomaterna när de är blancherade.
När alla tomater är kryssade kan du med fördel förbereda ett isbad i en bunke bredvid din kastrull, så att du har något att lägga dina varma tomater i.
Ta sedan de kryssade tomaterna och lägg i det lätt kokande vattnet. Låt dem ligga i ungefär 10–15 sekunder. Lyft sedan upp dem ur vattnet och lägg dem direkt i isbadet och låt dem ligga i 5–10 minuter, eller tills alla är kalla och tillagningsprocessen har upphört. Häll då av isvattnet och skala tomaterna. Tycker du att det är pilligt kan man med fördel ta hjälp av en skalkniv – men har man kryssat dem ordentligt så brukar skalet nästan trilla av.
Toppa med salt och lite svartpeppar.
Rå tomat
Använd dig av den sista tredjedelen av tomaterna.
Dessa tomater behåller du råa och du skivar helt enkelt bara upp dem. Försök att skära dem i lite olika storlekar och former, för att få en levande tallrik.
Toppa med salt och lite olivolja.
Montering
Dela ner de blancherade och skalade tomaterna i lite mindre bitar, gärna i olika former och storlekar.
Lägg sedan på lika mycket tomater av varje sort som du har tillagat. Använd dig av olika färger och former för att få en tallrik som ser levande och rolig ut.
Toppa dina tomater med körvel, snedskuren gräslök och någon ätbar blomma. Jag har använt mig av en gul blomma som kallas ryssgubbe (en vild blomma som växer överallt tidigt på sommaren), men vilken blomma som helst funkar. Tänk att du gärna vill ha ett “färgbryt” på tallriken.
Häll sedan på tomatvattnet och lite gräslöksolja på tallriken – gärna framför gästen!
Arvid Nordquist kaffe Señoras stöttar kvinnliga kaffebönder i ett projekt som är del av initiativet World Coffee Projects. Señoras görs på bönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor. Att driva en kaffeodling är en väg ur fattigdomen för många. Genom att servera Señoras kan din restaurang eller café vara med och bidra till en mer jämställd värld. Läs mer om projektet på arvidnordquist.se.
Ugnsrostad spetskål med kaffeglaze, svampkräm och ragú på gulärta
Matilda Ewaldh från Svenska Kocklandslaget har skapat en vegetarisk varmrätt smaksatt med kaffe. ”Till det här receptet använde jag två sorters kaffebönor: den nötigt kryddiga Sincero Espresso till den smakstarka glazen, och Chefs Blend till svampemulsionen. Ragú görs vanligtvis med köttfärs, mest känd under namnet ”bolognese” – jag gjorde en variant på gulärta, gräslök och schalottenlök, som tillsammans med den lite mildare spetskålen balanserar upp styrkan från svampemulsionen och kaffeglazen.”
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.