Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Varma jordgubbar med färskostglass och lime

Recept skrivet av
Mathias Dahlgren
De här varma jordgubbarna lagade jag för första gången på landet en gång sommaren 2017 när gästerna satt till bords och väntade på desserten samtidigt som jag insåg att grädden var slut. Som tur var hade jag gräddfil i kylen! Om man gillar smaken av amerikansk cheesecake är det här receptet en riktig höjdare. Allra godast blir det med hemgjord färskostglass, men köpt vaniljglass fungerar också.

Ingredienser

Lagom åt: 10 personer

Du behöver en glassmaskin

  • 2,5 liter jordgubbar
  • 125 g smör
  • 135 g strösocker
  • 7,5 dl gräddfil

Färskostglass, 1 sats

  • 750 g gräddfil (som fått rinna av i kylen i ett kaffefilter i 12 timmar)
  • 625 g färskost, t ex philadelphiaost
  • 500 g strösocker (ca 2 ¼ dl)
  • 625 g mjölk (ca 2 ½ dl)
  • 150 g vispgrädde (ca 4 msk)

Till servering

  • 2-3 ekologiska lime
Inspiration

God mat att längta till är hjärtat på vegetariska Rutabaga

Vegetariskt har sällan känts så intressant som när Mathias Dahlgren berättar om sin törst efter förnyelse. På hans restaurang Rutabaga får den vegetariska maten ta plats i en modern, urban och mångkulturell form.

Tillagning

  1. Mixa gräddfil, färskost, socker, mjölk och grädde till en slät massa.
  2. Kör till glass i glassmaskin.
  3. Lägg över i en behållare och låt glassen sätta sig i frysen i cirka 30 minuter före servering. Då blir den lättare att forma.
  4. Rensa jordgubbarna.
  5. Smält smör och socker i en stekpanna tills det blir gyllenfärgat.
  6. Häll i gräddfilen och koka ihop till en simmig konsistens.
  7. Lägg jordgubbar och sås i en kastrull och värm så att såsen fäster runtom bären.
  8. Jordgubbarna ska vara varma på ytan men inte helt genomlagade.

Servering

  1. Forma glassen till kulor och lägg upp med de nylagade varma jordgubbarna i fyra skålar.
  2. Raspa över limeskal och servera direkt.

Recept ur boken: RUTABAGA - Med fokus på grönsaker av Mathias Dahlgren

Köp Mathias Dahlgrens nya bok RUTABAGA – Med fokus på grönsaker. 

ISBN: 9789174246766
Inspiration

God mat att längta till är hjärtat på vegetariska Rutabaga

Vegetariskt har sällan känts så intressant som när Mathias Dahlgren berättar om sin törst efter förnyelse. På hans restaurang Rutabaga får den vegetariska maten ta plats i en modern, urban och mångkulturell form.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.