De här varma jordgubbarna lagade jag för första gången på landet en gång sommaren 2017 när gästerna satt till bords och väntade på desserten samtidigt som jag insåg att grädden var slut. Som tur var hade jag gräddfil i kylen! Om man gillar smaken av amerikansk cheesecake är det här receptet en riktig höjdare. Allra godast blir det med hemgjord färskostglass, men köpt vaniljglass fungerar också.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Du behöver en glassmaskin
2,5 liter jordgubbar
125 g smör
135 g strösocker
7,5 dl gräddfil
Färskostglass, 1 sats
750 g gräddfil (som fått rinna av i kylen i ett kaffefilter i 12 timmar)
625 g färskost, t ex philadelphiaost
500 g strösocker (ca 2 ¼ dl)
625 g mjölk (ca 2 ½ dl)
150 g vispgrädde (ca 4 msk)
Till servering
2-3 ekologiska lime
Vi rekommenderar
Inspiration
God mat att längta till är hjärtat på vegetariska Rutabaga
Vegetariskt har sällan känts så intressant som när Mathias Dahlgren berättar om sin törst efter förnyelse. På hans restaurang Rutabaga får den vegetariska maten ta plats i en modern, urban och mångkulturell form.
Mixa gräddfil, färskost, socker, mjölk och grädde till en slät massa.
Kör till glass i glassmaskin.
Lägg över i en behållare och låt glassen sätta sig i frysen i cirka 30 minuter före servering. Då blir den lättare att forma.
Rensa jordgubbarna.
Smält smör och socker i en stekpanna tills det blir gyllenfärgat.
Häll i gräddfilen och koka ihop till en simmig konsistens.
Lägg jordgubbar och sås i en kastrull och värm så att såsen fäster runtom bären.
Jordgubbarna ska vara varma på ytan men inte helt genomlagade.
Servering
Forma glassen till kulor och lägg upp med de nylagade varma jordgubbarna i fyra skålar.
Raspa över limeskal och servera direkt.
Recept ur boken: RUTABAGA - Med fokus på grönsaker av Mathias Dahlgren
Köp Mathias Dahlgrens nya bok RUTABAGA – Med fokus på grönsaker.
ISBN: 9789174246766
Vi rekommenderar
Inspiration
God mat att längta till är hjärtat på vegetariska Rutabaga
Vegetariskt har sällan känts så intressant som när Mathias Dahlgren berättar om sin törst efter förnyelse. På hans restaurang Rutabaga får den vegetariska maten ta plats i en modern, urban och mångkulturell form.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.