Brynt lök är en mångsidig fond med flera smaknyanser som näst intill påminner om en kraftig oxfond men samtidigt är helt vegansk. Den påtagligt söt-salta smaken lyfter fram de övriga fyra grundsmakerna (sött, salt, surt och beskt) och hjälper till att göra maträtterna både fylligare och smakrikare.
Ingredienser
Receptet ger: ½ gastrobleck
Deg
550g vetemjöl
7g torrjäst
325 ml vatten
30 ml Touch of Taste Brynt Lökfond
30 ml olivolja
Topping
1 st bananschalottenlök
2 kvistar färsk rosmarin
1 dl olivolja
2 tsk flingsalt
Tillagning
Blanda mjöl, jäst, tempererat vatten (ca 30 grader), Brynt Lökfond och olivolja i en degbunke.
Kör blandaren på låg hastighet i ca 10 minuter eller blanda ihop degen för hand och knåda degen på bakbord i ca 10 minuter.
Ställ åt sidan och låt jäsa under lock i 40 minuter.
Mjöla en rektangulär form (½ gastrobleck).
Skala och skär löken i tunna strimlor. Lägg löken i en bunke tillsammans med rosmarinbladen.
Häll på 1 msk olja och massera in oljan i lök och rosmarinblandningen.
Ta ur degen ur bunken och knåda den i ca 1 minut.
Lägg upp degen i blecket och gör små gropar i degen med fingertopparna. Strö över lök- och rosmarinblandningen samt resterande olivolja.
Tryck ner lök, rosmarin och oljan med varsam hand i degen så att en del av toppingen fastnar i degen.
Jäs i 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka av focaccian i 20 minuter, låt svalna och servera.
Läs mer
Vi rekommenderar
Recept
Ratatouille
En av kökets mest mångsidiga smaksättare är utan tvekan lök. Rå lök kan innehålla upp till 10% sockerarter, vilket faktiskt är lika mycket som ett äpple. När löken bryns på låg värme blir sockret lätt brunt och ger den en vackert gyllenbrun färg och söt smak. Här har Continental Foods använt Touch of Taste Brynt Lökfond som smaksättare i en vegansk ratatouille.
När Kemiprofessorn Kikunae Ikeda upptäckte den underliga buljongsmaken som fick det att vattnas i munnen gjorde han det lätt för sig. Smaken döptes helt enkelt till Umami vilket kan betyda både välsmakande och god smak på japanska. Här används Touch of Taste Umamifond som smaksättare i en klassisk spansk Gazpacho.
Att svamp är en fantastisk ingrediens och krydda i maten var välkänt i det antika Rom och Grekland. Men i Sverige var vi länge skeptiska och svamp möttes med stor misstänksamhet långt in på 1900-talet. I detta recept används Touch of Taste Svampfond som smaksättare. Smaklig spis.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.