Vildsvinspaté med honungsgelé, varmt äpple och jordärtskocka.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
Vildsvinspaté
1 kg vildsvinsrevben
1 msk salt
500 g vildsvinskarré, malen
200 g vildsvins/grisspäck, malen
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
500 g vispgrädde
25 g salt
3 g vitpeppar, nymalen
3 st lagerblad, finmalda
1 msk timjan, blad
Honungsgelé
37 cl äppelmust
1 msk honung, flytande
4 g agar agar
1 gelatinblad
2 overhead ark A-4
Jordärtskockspuré
400 g jordärtskocka, skalad
1,5 dl crème fraiche
salt och peppar
Friterad jordärtskocka
2 jordärtskockor
1 msk maizena
salt
Varmt äpple
2 äpplen, Ingrid Marie
2 msk brynt smör
Vi rekommenderar
Inspiration
Vildsvin ett prisvärt alternativ som smakar och gör gott
Färs, grytbitar och stek – vildsvinskött finns som olika detaljer och är perfekt för den som vill erbjuda ett prisvärt, närproducerat och klimatsmart kött på menyn. Nu vill vi tillsammans med Tvärskogs Vilt ta ansvar för att proteinet ska serveras på tallriken i stället för att bli svinn.
Gnid in vildsvinsrevbenen i salt och låt ligga ca 1 timme.
Lägg revbenen på galler och baka i ugnen i 8 timmar.
Kyl ner och plocka köttet från benen.
Mal karrén med löken på grov skiva.
Lägg färsen i en mixerbunke och tillsätt salt, peppar, timjan och lagerblad.
Mixa färsen som en Wallenbergssmet. Mata med grädde.
Lägg över i en blandare och blanda med vinge.
Mata i späcket och revbensköttet.
Viktigt att alla ingredienser är riktigt kalla, annars spricker färsen.
Lägg i plastad terrinform och baka av på 150° till 70° i innertemperatur.
Kyl sedan ner under press.
Honungsgelé
Koka upp äppelmusten med honungen.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
När musten kokat upp vispa försiktigt i agar agar.
Låt sjuda ca 3 minuter.
Smält i gelatinbladet och sila genom chinois.
Gjut gelén tunt på 2 plåtar på overheadfilmsark.
Låt den stå i några timmar i kylen.
Stansa ut gelén och lägg över patén.
Jordärtskockspuré
Koka jordärtskockan i lättsaltat vatten.
Mixa sedan med crème fraiche tills den är helt slät.
Smaka av med salt och peppar.
Kyl.
Friterad jordärtskocka
Skala och skiva sedan jordärtskockorna tunt.
Vänd i maizena och fritera krispiga på 160°.
Lägg upp på papper och salta lätt.
Varmt äpple
Skala och tärna ner äpplet i fina tärningar.
Bryn försiktigt i brynt smör.
Servera rätten med fint plockad frisésallad.
Vi rekommenderar
Inspiration
Vildsvin ett prisvärt alternativ som smakar och gör gott
Färs, grytbitar och stek – vildsvinskött finns som olika detaljer och är perfekt för den som vill erbjuda ett prisvärt, närproducerat och klimatsmart kött på menyn. Nu vill vi tillsammans med Tvärskogs Vilt ta ansvar för att proteinet ska serveras på tallriken i stället för att bli svinn.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.