Det här är en maffig och mör koreansk nötköttsgryta. Först långkokar man köttet (utan salt). Sedan vänder man ner grönsaker samt en het såsblandning. I Korea innehåller den bladväxten bräken, som är svår få ta på här. Den har jag därför bytt mot spenat.
Ingredienser
Lagom åt: 10-14 personer
3 timmar
1 kg halvgrovt nötkött, till exempel fransyska
2 1/2 liter vatten + 1 tsk salt
1 liten skalad gul lök
Grönsaksblandning
1 1/2 dl valfria groddar
8 finskurna salladslökar
3 dl gröna blad, svartkål, mangold eller spenat eller blast
3 dl färsk svamp, till exempel karljohan, champinjon eller ostronskivling (eller 1 ½ dl torkad)
Sås
2 msk koreanskt chilipulver (gochugaru) eller chiliflakes
1/2 msk finhackad vitlök
1 tsk salt
1 msk soja
1 tsk sesamolja
1 matsked olja
salt att smaka av med
Tillbehör
Kokt rundkornigt ris
Vi rekommenderar
Inspiration
Koreanskt med Jens Linder
Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Koka upp 2 ½ liter vatten. Skär köttet grovt. Lägg ner i vattnet med hel lök. Skumma bort grums och fett som stiger till ytan. Lägg i lök. Låt sjuda på mycket låg värme i 1 ½-2 timmar utan lock.
Under tiden, blanda alla ingredienser till såsen.
Förbered grönsakerna: strimla bladen (skär bort stammarna om du använder svartkål), finhacka vitlöken, skiva salladslöken, skiva svampen.
Efter 1 ½-2 timmars sjudning, kolla köttet. Ta en provbit och dela den med fingrarna eller gaffeln. Om den faller i sär är den klar. Ta reda på spadet, som bör vara cirka 2 liter.
Ta upp nötköttet och låt det svalna. Kasta den kokta löken. Sjud spadet så att det blir ungefär hälften. Alltså en liter.
Lägg i grönsaker, svamp och sås i spadet. Sätt på lock och sjud i 5 minuter över medelhög värme.
Lägg ner köttet och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt.
Ta bort från värmen. Servera gärna grytan med kokt rundkornigt ris och koreanska smårätter. Men den kan också ätas som en soppgryta, precis som den är.
Vi rekommenderar
Inspiration
Koreanskt med Jens Linder
Jens Linder är kock och matjournalist. Genom sina matartiklar och recept i Dagens Nyheter och Gourmet har han gjort sig känd och uppskattad i matsverige. Han arbetar som frilansande och framgångsrik matskribent, ett jobb som har tagit honom på resor över hela världen. Hans senaste kokbok handlar om mat från Korea.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.