Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Klassiker från havet på Bakfickan

På restaurang Bakfickan, bredvid S:ta Karins ruin på Stora Torget i Visby, har lokalbefolkning, turister och mängder av kändisar ätit fisk och skaldjur sedan tidigt 90-tal.

Det är en trivsam känsla man slås av när dörrarna öppnas till den lilla restauranglokalen mitt inne i Visby. De charmiga pinnstolarna, de personliga dekorationerna och den familjära känslan gör att man snabbt känner sig som hemma.

Logistik och planering

Christoffer Forsgren, Gustaf Kristiansson och Malin Bergström är de tre delägarna till Bakfickan. Personalstyrkan, förutom ägarna, består av tre året runt-anställda och på sommaren växer teamet till 12 personer. För att driva en restaurang i ett sådant här litet och gammalt hus krävs logistik och planering av högsta klass. Det blir många steg varje dag när förråd finns i lokaler ute på gården, kyl, frys och prepkök nere i källaren. Här finns inga onödiga ytor eller ogenomtänkta flöden.

Klassiker på menyn

Menyn innehåller fisk och skaldjur – fokus ligger på kvalitet och gotländska smaker. Den stekta strömmingen kombineras med kajpsmör och potatismos. De rökta räkorna kommer från Katthammarsvik och sillröran serveras på smörstekt Gotlandslimpa. Flera av rätterna är riktiga klassiker som lockar hit återkommande gäster. Fisksoppan är bland annat omskriven i både tidningar och böcker och en rätt som folk gärna berättar om så fort de ätit den en första gång.

"Vi ändrar lite i tillbehören ibland, men byta ut räkorna, strömmingen eller fisksoppan – det kommer aldrig att ske."

Gustaf Kristiansson, delägare Bakfickan

”En stor del av menyn består av klassikerna som funnits här mer eller mindre hela tiden. Vi ändrar lite i tillbehören ibland, men byta ut räkorna, strömmingen eller fisksoppan – det kommer aldrig att ske”, säger Gustaf.

Butikskänsla bevarad

Innan Bakfickan flyttade in i huset låg det ett charkuteri i lokalen och delar av butikskänslan finns fortfarande bevarad. I den stora kylen som fortfarande har en betydande plats i lokalen hittar gästerna färska skaldjur och delikatesser, att avnjuta på plats eller att ta med hem.

Under sommarmånaderna är det full fart på Bakfickan. Under de dagar det är som mest att göra går det ut ungefär 700 varmrätter – vilket är imponerande av en restaurang som har plats för cirka 30 sittande gäster inne.

 

Under sommarmånaderna öppnas uteserveringen upp och antalet gäster kan dubblas.

Drop in

Eftersom det ständigt är en strid ström med gäster som vill besöka restaurangen under sommarmånaderna har man beslutat att inte ta några bordsreservationer utan bara köra drop in.

Med en välplanerad meny bestående av rätter som inte tar för lång tid att tillaga och servera har man trots det höga trycket sällan väntetider på över 30 minuter. Den tydliga filosofin, den familjära stämningen och den vällagade maten är nog bidragande till att man ofta hör frasen: ”När jag åker till Visby besöker jag alltid Bakfickan”.

På Bakfickans meny hittar man bland annat:

  • Slite gurka med kungskrabba, fänkål, sojamajonnäs & forellrom
  • Inlagd strömming på knäckebröd
  • Stekt strömming med kajpsmör & potatismos
  • Inlagd strömming med kaviarsås & kokt potatis
  • Bakfickans fisksoppa

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.