Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Gott och hälsosamt utan att vara tråkigt

Delägaren Shahryar Scott i köket på sin restaurang, BIM, body in motion.
"Det ska vara dagsfärskt, hälsosamt utan konstiga tillsatser och smakrikt", så sammanfattar Shahryar och Anna sitt restaurangkoncept BIM, body in motion. Sundsvall har idag strax under 100 000 invånare. Här bestämde sig Shahryar och hans fru Anna att starta en restaurang med hållbart hälsotema 2008. De kom med något helt nytt på Sundsvalls restauranghimmel. En idé de jobbat på sedan 2003.

Shahryar var en framgångsrik IT-konsultchef, hans jobb innebar mycket resor, långa arbetsdagar och det resulterade i en hel del dåliga matvanor. Han har alltid varit intresserad av hälsa och jobbat som personlig tränare och tävlat i kampsport. Men i sin mest hektiska tid i IT-branschen gick han från en hälsosam kropp på 75 kilo till att väga 100 kilo. Shahryar bekymrade sig över hur svårt det var att hitta bra mat när han var på resande fot. Hans livssituation var inte tillfredsställande med de långa arbetsdagarna, sena takeaway middagar och minskad träning. Han behövde göra något åt saken.

Idén föddes

2003 väcktes idén till att starta en egen restaurang och servera maten han själv sökte. Men det dröjde ytterligare två år innan han tog tjänstledigt och gjorde en inspirationsresa med sin fru Anna till Asien. I tre månader reste de runt och besökte restauranger, hälsobutiker och spa-anläggningar. De tre sista veckorna av deras långresa landade Shahryar i sitt koncept. "Allt föll på plats. Jag visste vad jag ville göra", berättar han.

Tillbaka i Sundsvall var det med beslutsamhet han valde att säga upp sig från sin trygga tjänst som IT-konsultchef. Han jobbade på frilansbasis inom IT den närmsta tiden efter uppsägningen, men hela tiden vidareutvecklade han sin idé för den framtida restaurangen. Det gick nästan tre år till innan dörrarna slogs upp till BIM, Body in motion, i Sundsvall. Vägen dit var lång och påverkades självklart av att hitta rätt lokal, läge, personal, få rätt investeringar och lån.

BIM hade 50 gäster redan på första dagen, och antalet besökare skulle bara visa sig öka. Sundsvallsborna var sugna på något nytt och hälsosamt, som dessutom var smakrikt och mättande. Nu har det gått sju år sedan öppnandet, och efterfrågan blir bara större. Lokalen är på 160 kvm varav kök och disk består av 35 kvm, det finns inget kyl- eller frysrum. De huserar helt klart på en liten yta för den produktion de levererar.

Är ni där ni vill vara med BIM idag?

"Ja och nej. Våra ambitioner är långt mycket större än att driva en lunchrestaurang i Sundsvall. Vi har ett färdigarbetat koncept för tre olika restaurangidéer – en coffee shop, en daily dining och en fine dining. Vi vill gärna öppna vår verksamhet i Stockholm och vi har även varit nära att starta upp vårt koncept i Asien, men än så länge har inte alla förutsättningar stämt hela vägen. Vi skulle även vilja jobba ännu mer mot företag och vi har haft många projekt igång som vi varit tvungna att avsluta. Vi hinner inte med och vi får inte plats som det ser ut idag", säger Shahryar.

"Nu ligger allt fokus på den populära lunchen med cirka 300 sålda portioner varje dag, varav 100 stycken är takeaway, det är otroligt mycket för att vara Sundsvall", berättar Shahryar. De jobbar även med BIM in the box, som är ett kylskåp som finns på företag och gym. Dessa kylskåp fylls dagligen med nya färska juicer, yoghurtar, wraps och sallader.

Hur kom ni fram till ert koncept?

"Egentligen är det enkelt. Vi vill servera den mat som vi själva vill äta och betala för, säger Shahryar. Vår meny och maten vi lagar är naturlig för oss. Jag vill äta och dricka det jag mår bra av och samtidigt blir mätt på."

Han fortsätter, "Även om jag och Anna har lagt ned det mesta av tiden och pengarna i detta koncept så har vi även haft andra personer med oss i arbetet framåt. Två personer som jag tycker är extra värda att nämna är Charles och Tova Berglund, de är stockholmare som bodde i Sundsvall under en tid när Charles var tränare för Timrå IK. Tova började jobba hos oss 2008 och brann för vår idé. Under 2012 valde hon och hennes man att köpa in sig i bolaget och de har sedan dess varit med om att utveckla vårt koncept. De jobbar idag aktivt mot en expansion i Stockholm, där de nu bor. Därför har Stockholm en extra hög prioritet för BIM".

Shahryar och Anna har båda alltid varit intresserade av hälsa, men utan att vara extrema. Shahryar har sina rötter i Iran och Anna har sina rötter i Korea, så naturligt för dem båda är även att maten ska smaka mycket. "Vi älskar att äta god mat. Mat är livet. Mat ska vara smakrik", säger Anna. Flera av deras rätter, dressingar och juicer smaksätts med koreansk peppar." Det ger en pepprig smak, men med en lite rundare avtoning än till exempel chili. Ingefära är en annan populär ingrediens som återkommer i våra juicer och dressingar, den är dessutom väldigt hälsosam för kroppen", berättar Anna. Shahryar berättar "Vi har kunnat utveckla vårt sortiment smakmässigt. Från början vågade vi inte trycka lika mycket på smakerna. Nu litar våra gäster på oss, de vill prova nytt och vågar testa nya och starkare smaker."

Idag på BIM

BIM har i skrivande stund sex heltidsanställda och två på deltid. Under lunchrushen kräver bemanningen sex stycken utöver Shahryar. Anna jobbar fortsatt heltid på försäkringsbolag, så hon är inte med i driften, men helt klart med i arbetet runt omkring företaget.

En typisk lunch säljer de cirka 80 sallader, 70 varmrätter och 50 stycken blandvarianter. Idén är att du utifrån vilken diet du än har som gäst, ska ha möjlighet att sätta ihop en tallrik som passar dina behov. Du väljer dina komponenter av sallad, protein, kolhydrat och dressing. Deras rotfruktssoppa är populär på menyn, den serveras med gästens val av protein, egengjord pesto, focaccia och en liten sallad. Storsäljarna annars är Ceasarsallad och räksallad. Även Cesarsalladen har de satt sin egen hälsosamma prägel på. "Dressingen innehåller inte sardeller och olja som en traditionell variant, inte heller återfinns bacon. Istället finns rostade rotfruktschips, krutonger på rågbröd, en dressing baserad på yoghurt och parmesan och honungsglaserad kyckling på spett", berättar Shahryar. All mat och dryck på menyn har kaloriberäknats.

"Vi försöker i största möjliga mån att göra allt socker- och fettfritt. Utan att tumma på smak eller konsistens. Tre ledord för allt vi producerar är smak, konsistens och det visuella."

Shahryar på BIM

Han fortsätter "Vårt mål har varit att bygga en plattform som ska vara hållbar för människor i längden, trots trender och dieter. Det behöver inte bara vara så att vi ska hjälpa människor att gå ner i vikt eller hålla sin viktkurva, det kan även vara att hjälpa dem som behöver gå upp i vikt. Att hitta en hälsosam inställning till mat och visa bra alternativ för att bygga upp sin kropp och sina muskler", berättar Shahryar.

Deras mest frekventa gäst är fortfarande kvinnor mellan 25 och 55 år. Från början var det 95 procent kvinnligt klientel. "Nu har männen trätt fram lite mer och utgör i alla fall 30 procent av våra gäster", berättar Shahryar. De har alltid ett högt tryck på luncherna och deras absoluta toppar är i jan-feb och aug-sep. "Då är folk sugna på en kickstart och lite mer hälsotänk", säger han.

Har du haft hjälp av din tidigare karriär som IT-konsult?

Min tekniska bakgrund har medfört att vi har kunnat framställa allt digitalt material själva. Menysystem, anpassning av kassasystem, produktion och framställning av kommersiellt material. Jag har själv kunnat göra vår hemsida, webbshop och bygga vår näringstabell där vi beräknar alla våra rätter. Idag är jag inte nöjd med hemsidans utformning eftersom den har många år på nacken, men den fyller sin funktion för gästen, säger Shahryar.

"Du skulle kunna leja bort visst jobb också", fyller Anna i. "Men du vill gärna göra allt själv", påpekar hon med ett leende. Och det innebär att Shahryar både står i köket, tar hand om gästen, utvecklar recept och tar fram nya produkter, har kontakt med leverantörer, uppdaterar webben och mycket mer. Det är mycket jobb, men det är då Shahryar trivs, "dessutom hinner han med upp till två träningspass om dagen" avslöjar Anna.

Än så länge har de ingen konkurrent i Sundsvall som har samma helhet som de levererar med kall och varm mat, juicer, shakes, mellanmål och nyttigare fika. "Vi är så glada att vårt koncept verkligen har funkat här, att vi har våra stammisar och fått uppleva spännande resor och möten genom vår satsning. Vi vill vidare men i nuläget blir vi ännu varmare i kläderna och fortsätter att slipa på varenda detalj och recept som representerar BIM, Body in motion" avslutar Shahryar och Anna.

Läs mer om BIM och se hela deras meny här.

Recept av Shahryar

Recept

Koreansk Oumph!

Kombinationen av quinoa, kidneybönor och Oumph! är oslagbar och ger en rätt som både är vegetarisk och proteinrik. Dessutom är GI-värdet lågt. Lägg till spicy ginger dip för en nyttig och kryddig kick!
Recept

Wasabimarinerat laxspett

Fina laxspett som får en kryddig och god smak av wasabimarinaden.
Recept

High Protein Snack

Laktos- och sockerfri proteinyoghurt med hemmagjord granola.
Recept

Rotfruktsbaserad soppa

Soppa med rotfrukter som passar de flesta då den både är gluten- och laktosfri.
Recept

The Rejuvenator – Detox

Starta det nya året med en nyttig detoxdrink som är rik på antioxidanter och järn!
Recept

Louisiana Cornbread By BIM

Laktos- och glutenfritt bröd gjort på majsmjöl.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.