Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Frukost – det nya svarta i restaurangvärlden

Anders Berglund, delägare och kock på Bistroteket.
Att bli serverad något du själv inte riktigt rår på hemma en stressig vardagsmorgon, lockar nog en hel del gäster att starta dagen ute på lokal. Bistroteket är en populär restaurang i kvarteren runt Nytorget på Södermalm i Stockholm. De har valt att satsa även på frukosten. Vi är där och besöker dem en regnig morgon i september.

Mysfaktorn är helt klart hög när regnet strilar ner utanför fönstret och vi befinner oss i den ganska mörka lokalen, helt i stil med just en bistro - klassiska marmorbord, mörka nätta trästolar och stearinljus i mässingsljusstakar. Vi beställer in lite olika frukosträtter, alla fint upplagda, tillsammans med gott kaffe och färskpressad juice. Helt klart en lyxig känsla att få sitta ner och bli serverad sin frukost. Att just bli serverad sin frukost är en av Bistrotekets grundtankar. Precis som när man äter en vällagad lunch eller middag ute, ska gästen få slå sig ner, beställa ur menyn och bli serverad vid bordet.

Varför frukost?

Menyn är liten men klassisk. Traditionell havregrynsgröt med äppelkompott eller storsäljare som omelett, baguette eller croissant med comté och bayonneskinka. Vi träffar Anders Berglund, en av ägarna till krogen, jag frågar honom varför de valde att även ha öppet frukost när restaurangen stänger som tidigast vid midnatt alla dagar. Han svarar: ”Vi vill ha en restaurang som är tillgänglig för sina gäster. Vi vill att lokalen ska få vara ett vardagsrum, som alltid finns och som man som gäst ska känna att man när som helst kan slinka in, på en matbit eller ett glas, morgon som kväll.”

”Vi vill ha en restaurang som är tillgänglig för sina gäster. Vi vill att lokalen ska få vara ett vardagsrum, som alltid finns och som man som gäst ska känna att man när som helst kan slinka in, på en matbit eller ett glas, morgon som kväll.”

Självklart undrar jag även över frukostmenyn, hur den skapades, den känns trendkänslig och inte helt olik de andra restaurangernas utbud i kvarteret. Anders berättar att det varit personalen och folk i deras omgivning, som fått vara med och tycka till om vad som slutligen skulle stå på menyn.

”Omelett var en självklarhet för mig. Croissant med en god ost och skinka kändes klockrent. En variant på rågbröd kändes också som att det ska finnas. Havregrynsgröten var lite otippad, men säljer faktiskt ovanligt bra!”

Frukostgästen

Det är en relativt lugn morgon när vi är där. Under sommarmånaderna har det mestadels varit familjer som hittat till frukosten och efter semestrarna har det varit en hel del personer som tagit sin croissant och sitt kaffe i handen på vägen till jobbet. Under hösten tror Anders på fler frukostmöten då efterfrågan på det dykt upp flertal gånger.

”Många gäster frågar efter att få sitta ostört och avskilt för att jobba eller hålla möten. Och det har vi absolut möjlighet till, från halv åtta fram till tio på förmiddagen, sen börjar lunchen.”

Lunchen drar faktiskt igång direkt vid tio, in kommer det ena gänget arbetare efter det andra. Lite förvånande för oss som precis ätit vår frukost, men helt klart är att tidiga luncher också efterfrågas i området.

Besök Bistrotekets hemsida.

Här bjuder Anders Berglund på några frukostrecept

Recept

Granola med tranbär och blåbär

Ljuvligt god granola med röda och blåa bär. Servera ihop med grekisk yoghurt och toppa med honung.
Recept

Chiafröpudding

Chiapudding gjord på havremjölk med färska bär. En i personalen hos Bistroteket föreslog receptet, och efter provsmakning kvalade det in på frukostmenyn.
Recept

Fattiga riddare med vaniljglass

Klassisk frukosträtt och en av många rätter på Bistrotekets frukostmeny.
Recept

Crème au chocolat

Frukosttrenden är här för att stanna. En av alla franska klassiker är crème au chocolat.
Recept

Powerbars

Många restauranger och caféer satsar mer och mer på morgonmålet. Något som blivit populärt är olika bars. Risenta delar med sig av sitt egna recept på Powerbars gjorda på en mängd nyttiga ingredienser som pumpakärnor, chiafrön och tranbär.
Recept

Frasiga croissanter

Croissanter är i grunden en fransk version av giffel och har en slående likhet med vissa typer av sådana. Servera croissanterna naturella eller med sylt och goda ostar. En riktig fransk klassiker!

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.