Mysfaktorn är helt klart hög när regnet strilar ner utanför fönstret och vi befinner oss i den ganska mörka lokalen, helt i stil med just en bistro - klassiska marmorbord, mörka nätta trästolar och stearinljus i mässingsljusstakar. Vi beställer in lite olika frukosträtter, alla fint upplagda, tillsammans med gott kaffe och färskpressad juice. Helt klart en lyxig känsla att få sitta ner och bli serverad sin frukost. Att just bli serverad sin frukost är en av Bistrotekets grundtankar. Precis som när man äter en vällagad lunch eller middag ute, ska gästen få slå sig ner, beställa ur menyn och bli serverad vid bordet.
Varför frukost?
Menyn är liten men klassisk. Traditionell havregrynsgröt med äppelkompott eller storsäljare som omelett, baguette eller croissant med comté och bayonneskinka. Vi träffar Anders Berglund, en av ägarna till krogen, jag frågar honom varför de valde att även ha öppet frukost när restaurangen stänger som tidigast vid midnatt alla dagar. Han svarar: ”Vi vill ha en restaurang som är tillgänglig för sina gäster. Vi vill att lokalen ska få vara ett vardagsrum, som alltid finns och som man som gäst ska känna att man när som helst kan slinka in, på en matbit eller ett glas, morgon som kväll.”
”Vi vill ha en restaurang som är tillgänglig för sina gäster. Vi vill att lokalen ska få vara ett vardagsrum, som alltid finns och som man som gäst ska känna att man när som helst kan slinka in, på en matbit eller ett glas, morgon som kväll.”
Självklart undrar jag även över frukostmenyn, hur den skapades, den känns trendkänslig och inte helt olik de andra restaurangernas utbud i kvarteret. Anders berättar att det varit personalen och folk i deras omgivning, som fått vara med och tycka till om vad som slutligen skulle stå på menyn.
”Omelett var en självklarhet för mig. Croissant med en god ost och skinka kändes klockrent. En variant på rågbröd kändes också som att det ska finnas. Havregrynsgröten var lite otippad, men säljer faktiskt ovanligt bra!”
Frukostgästen
Det är en relativt lugn morgon när vi är där. Under sommarmånaderna har det mestadels varit familjer som hittat till frukosten och efter semestrarna har det varit en hel del personer som tagit sin croissant och sitt kaffe i handen på vägen till jobbet. Under hösten tror Anders på fler frukostmöten då efterfrågan på det dykt upp flertal gånger.
”Många gäster frågar efter att få sitta ostört och avskilt för att jobba eller hålla möten. Och det har vi absolut möjlighet till, från halv åtta fram till tio på förmiddagen, sen börjar lunchen.”
Lunchen drar faktiskt igång direkt vid tio, in kommer det ena gänget arbetare efter det andra. Lite förvånande för oss som precis ätit vår frukost, men helt klart är att tidiga luncher också efterfrågas i området.
Besök Bistrotekets hemsida.