"Jag har större frihet att styra min tid och mina uppdrag, mitt arbete är varierande och aldrig tråkigt!"
Tanken var inte att hon skulle hamna i restaurangbranschen. Hennes mamma var krögare och kock och jobbade jämt. Det tyckte hon inte var intressant, utan gick istället en gymnasieutbildning med inriktning reklam och design. Men efter avslutad praktikplats på en reklambyrå bestämde hon sig för att det yrket inte passade henne.
"Det var för mycket stillasittande på ett kontor. Jag ville jobba på ett ställe med mer fart och fläkt. Det blev restaurangbranschen i alla fall och det har jag inte ångrat en sekund."
Det blev åtta år som krögare tillsammans med hennes syster och där upptäckte hon att hon kunde få utlopp för sin kreativitet med mat och bakning.
”Svarta smaker fascinerar mig och favoriterna är lakrits, svart tryffel och fermenterad svart vitlök. För mig symboliserar det svarta spänning, mustigt och murrigt.”
Frilansande matkonsult
Som matkonsult är Elisabeth en flitigt anlitad receptskapare, stylist, dekoratör, kursledare, inspiratör, TV-profil och kokboksförfattare, 15 böcker har hon på sin meritlista. Hon har varit med i skapandet av tre nobelmiddagar, suttit som jury i både Årets kock och Årets konditor, åtta år i rad. Det är hon ensam om! Numera sitter hon i juryn för Riks mathantverk med bl. a. välkända profiler som Mathias Dahlgren och Paul Svensson. Bland hennes egna tävlingsmeriter har hon OS-guld och OS-silver i Culinary Olympic games från 2004.
"Det varierande arbetet som frilansande matkonsult är där jag får min inspiration, förändringar och nya uppdrag driver mig framåt."
Elisabeth inspireras självklart också av personer i matvärlden, två favoriter är Englandsbaserade Rachel Khoo, hon är fylld med roliga idéer och Jamie Oliver som har ett härligt tänk om mat och bidrar alltid med ett nyhetsvärde och inspiration. Mer närliggande inspiratörer är Elisabeths mamma och man. Jan Hedh såklart! Restauranger, caféer, kokböcker och tidningar ger alltid input till nya idéer.
Drottningen av lakrits
Elisabeth sägs vara Sveriges drottning av lakrits. Tidigt började hon att experimentera med lakrits som smaksättare och svarta smaker gillar hon, det triggar igång hennes sinnen!
"Svarta smaker fascinerar mig och favoriterna är lakrits, svart tryffel och fermenterad svart vitlök. För mig symboliserar det svarta spänning, mustigt och murrigt."
Elisabeth tycker att lakrits passar extra bra med fisk och skaldjur, lakritsroten gör köttgrytor extra mustiga och saltlakrits funkar perfekt i en BBQ-sås. Hon tipsar även om att skruva till limeglassen med salmiak. När det kommer till svart fermenterad vitlök är användningsområdena oändliga. Den kan användas både varm och kall i fonder, marinader och som ett alternativ till choklad som smaksättning i glass! Tryffel däremot är en välkänd och exklusiv råvara. Smör, grädde, ost, ägg och olja framhäver tryffelns smak allra bäst. I ett av hennes recept bjuder Elisabeth på en Wagyubiff med svart tryffelsås.