Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Haka på trenden med Clean Eating

Elisabeth Johansson, förespråkare av Clean Eating, har gett ut en bok med recept som följer filosofin vid namn Clean Cooking.
Elisabeth Johansson, förespråkare av Clean Eating, har gett ut en bok med recept som följer filosofin vid namn Clean Cooking.
Inspiration

Mångsidig, smaksäker och kreativ!

Elisabeth Johansson är en etablerad och välkänd profil i restaurangvärlden. Hon började som konditor och kallskänka men är idag frilansande matkonsult, det passar henne perfekt!
Att laga mat utan gluten och mjölkprodukter är lätt, fräscht och fantastiskt gott! Vi tog hjälp av Elisabeth Johansson och lät henne ge förslag på enkla och nyttiga rätter som både vuxna och barn gillar.

Under februari månad har vi sportlov i hela landet och många åker upp till fjällen för att åka skidor. Av erfarenhet vet vi att maten i backarna inte är så nyttig. Det är väldigt lite grönsaker och väldigt mycket hamburgare, mackor och soppor. Tänk om utbudet skulle vara bredare, nyttigare och anpassat för att passa fler?

Välbalanserad kost med rena smaker

Clean Eating har blivit ett omtalat begrepp både i USA och andra delar av världen. Det står för enkel och välbalanserad kost med rena smaker. Att "äta clean" innebär att man äter ren och näringsrik mat, väljer bort processad näringsfattig mat och väljer naturliga, ekologiska råvaror utan tillsatser.

"Första gången jag hörde talas om Clean Food var för ett par år sedan. Jag föll pladask för teorin om den rena maten: Inga tillsatser, inga konstigheter utan bara ren mat tillagad på rena ekologiska eller biodynamiska råvaror." berättar Elisabeth.

Inom Clean Eating unviks raffinerade livsmedel som socker och vetemjöl, hel- och halvfabrikat, tillsatser, konserveringsmedel och kemiska smakförstärkare och smakämnen. Det som föredras är rena, näringstäta råvaror som grönsaker, frukt, kött, fisk, nötter och ägg.

"Det här är härligt färgrik mat som är full med vitaminer och antioxidanter som kroppen mår bra av. Det kommer också locka fler att våga prova något nytt. Vi vet att man äter lika mycket med ögonen som med munnen och att presentationen har stor betydelse för försäljningen." fortsätter Elisabeth.

"Jag är varken laktos- eller glutenintolerant, men jag har märkt att jag mår mycket bättre och att matsmältningen fungerar bra när jag utesluter mjölkprodukter och äter väldigt lite gluten."

Elisabeth Johansson

Det ska vara enkelt

Det behöver absolut inte vara svårare eller ta längre tid att laga nyttigt. Elisabeth har sedan flera år tillbaka ätit både gluten- och mjölkfritt efter en tids sjukdom då hela matsmältningssystemet slogs ut.

"Jag är varken laktos- eller glutenintolerant, men jag har märkt att jag mår mycket bättre och att matsmältningen fungerar bra när jag utesluter mjölkprodukter och äter väldigt lite gluten. Den här kostfilosofin passar mig jättebra och det har jag delat med mig av i min kokbok, Clean Cooking - laga mat utan gluten och mjölk, som kom ut 2015."

I recepten har Elisabeth hämtat influenser från den gröna världen, med många inslag från vegan- och raw food-rörelserna.

En vegetarisk motvikt

I en stressig tillvaro är det viktigt att vi får i oss bra balanserad kost för att orka. Lika viktigt som det är att motionera för att må bra. Många gånger räcker tiden inte till och man frestas att köpa den där hamburgaren eller pizzan. Önskvärt vore om fler snabbmatställen kunde erbjuda bättre och nyttigare mat.

"Boken Clean Cooking kom till på grund av att efterfrågan på den här typen av mat har ökat. Köttrenden har varit stark under några år nu och det känns helt rätt att det gröna nu kommer som en vegetarisk motvikt. Det är så roligt att det vegetariska har slagit igenom i branschen och att det experimenteras med vegetariska rätter i alla former för att få till något utöver det vanliga." säger Elisabeth.

Elisabeth menar att vi blir mer och mer medvetna och vill försöka bidra till en hållbar värld.

"Jag tror inte att vi kommer att kunna äta allt vi gör idag på samma sätt i framtiden. Bra råvaror kommer att bli mycket dyrare och kanske svårare att få tag i. På vissa ställen i USA till exempel finns inte färska råvaror att köpa till ett humant pris. Där är skräpmaten betydligt billigare och har tagit över hos de fattiga som tyvärr inte har råd med något bättre." säger Elisabeth.

Svenska rotfrukter får spela huvudrollen

Elisabeth utgår ifrån Clean Eating i sina egna recept. Hon väljer att använda sig av svenska rotfrukter, något som hon tycker passar extra bra på vintern då det är klimatsmart.

"Våra svenska rotfrukter har fantastiska färger och strukturer. Under vintertider tycker jag också att det passar bra att addera lite extra hetta och kryddningar som ger mustiga smaker och samtidigt lockar fram och höjer råvarornas naturliga smak."

Inspireras av Elisabeths recept

Recept

Grön ärtburgare med glutenfritt bröd

Härlig grön burgare med ärtbiffar över glutenfritt bröd. Tillbehören tomat, avokado, skott och morotscoleslaw ger härlig färg åt rätten. Servera gärna med Srirachasås och rödlök.
Recept

Regnbågshommus med sötpotatis pommes

Tre varianter av färgglad hommus, både nyttigt och vackert på bordet! Tillbehören bidrar med ytterligare färg.
Recept

Chipotlekyckling med svarta bönor

Lågtempererad chipotlekyckling med svarta bönor och pico de gallo. Om du vill kan du med fördel servera den här rätten med ugnsbakade klyftor av sötpotatis!
Recept

Golden soup in a jar

Gyllene och värmande kryddig pumpasoppa som hälls upp på glasburk. Vacker och färgglad servering som säkerställer att de ingående grönsakerna behåller sin maximala vitaminhalt!
Recept

Poké på noriblad

Poké kommer från Hawaii där det betyder "vad man dragit in för dagen" (dagens fångst från havet).
Recept

Karahi curry med rött ris och kokosyoghurt

Ett curryrecept späckat med grönsaker. Serveras med en söt-syrlig kokosyoghurt och ett härligt rött ris.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.