Reportaget är från 2021
Kittlande och pirrigt, beskriver Karin Sundqvist känslan av att äntligen slå upp dörrarna till den vackra sekelskiftsvillan som de senaste tio åren fungerat som byggkontor. Sickla strax söder om Stockholm är en stadsdel som kraftigt expanderat de senaste decennierna med såväl bostadsområde som padelbanor och under påskhelgen fick de ett nytt tillskott när Fanny Udde hade premiär.
"Min vision är att skapa en genuin och vacker mötesplats, en destination och ett andra vardagsrum med en fredagsstimmig bar och härlig trädgård med växthus att sitta i. Jag vill leverera en upplevelse av välgjort både i det du äter och dricker och i miljön du sitter i", berättar Karin.
"Jag brinner för hus och för att skapa vackra miljöer för allmänheten."
Efter åtta år som seglande kock i Medelhavet, Västindien och USA öppnade Karin 2015 framgångsrika Kanaans Trädgårdscafé i Bromma. Länge levde hon med tron att Fanny Udde skulle ha samma upplägg som Kanaans som också är en verksamhet byggd i ett äldre hus, men förutsättningarna ändrades längst vägen och idén om ett skapa ett trädgårdscafé svängde till bistro i ett mellanting av restaurang och trädgård.
"Jag brinner för hus och för att skapa vackra miljöer för allmänheten. Första gången jag kom in här var det fullt av orangea bygghjälmar och en doft av kaffe och snus i hela huset", berättar Karin.
Sekelskiftesvillan byggdes som ett sommarhus 1877 av bagarmästaren Anders Richard Westerdahl. Han uppkallade huset efter sin fru, Fanny. Karin vill nu förmedla husets historia och hålla samma höga kvalitet på bakverken som den tidigare ägaren.
I inredningen syns tydligt att det är de gamla möbler som får ta plats. Det ska vara själ i både möblerna och konsten som sitter på väggarna. På husets övervåning finns mötesrum och chambré separe. Uteserveringen på framsidan är öppen för gästerna medan baksidan med sin växtlighet och sina odlingar växer fram under våren.
"Vi tror att det finns ett sug att hitta på saker nu och hoppas att gästerna ska hitta hit. Vi har fått bra respons i sociala medier med glada kommentarer från de boende som längtar efter en restaurang att gå till. Men det är klart att det är svårt att sia om försäljningen och på så sätt att optimera inköpen, speciellt i det ovissa läget en pandemi skapar", säger Karin.
Hon fortsätter:
"Min seglarkarriär har format mig som person och entreprenör. Det är tuffa förhållanden när man seglar över Atlanten och svårt på så många sätt. Jag är van vid att lösa problem som dyker upp och har ett stort tålamod."
Meny med influenser från hela världen
Med ett grönt och vällagat plockbord under lunchen vill Fanny Udde bjuda på en upplevelse från växtriket med olika tillagningar, texturer och spännande smaker. Det går utmärkt att beställa till vegetarisk eller animaliskt protein direkt från köket.
"Växtbaserat ligger i tiden, men det är också så jag själv vill äta. Det är mat som gör att hjärnan känns pigg och lätt, och så vill jag känna mig. Vi är noga med att ta hand om hela råvarorna för att minska svinnet", säger Karin.
"Växtbaserat ligger i tiden, men det är också så jag själv vill äta. Vi är noga med att ta hand om hela råvarorna för att minska svinnet."
På kvällen får gästerna ta del av en internationell och lekfull meny med inspiration från både det traditionella och moderna. Här har kökschef André Wessmans internationella bakgrund från Frankrike, Norge och London satt prägeln. Hållbart, fräscht, intressant och levande – det är Andrés gastronomiska vision. Tonfisk Tataki. Fannys Caesarsallad, kronärtskocksrisotto och bakad fjällröding är några av godbitarna på menyn.
Gemensamt för människorna bakom Fanny Udde är passionen för att utveckla, förnya och skapa.
"Vårt team bubblar av nya idéer. Vi har pratat om temakvällar med avsmakningsmenyer, event på vår stora gräsmatta och om en foodtruck i trädgården. Stilen med plockbord och bistro är grunden, och det vi vill bygga vidare på", säger Karin.
Hon fortsätter:
"Det som triggar mig som entreprenör att testa nytt och inte veta allt, även om jag tycker att vi börjar bli bra på det här med gamla hus. Såklart har jag en förhoppning om att skapa fler verksamheter i vackra gamla hus i framtiden."
Möt personerna bakom Fanny Udde
Karin Sundqvist, grundare och ägare, 44 år
Entreprenör och stolt mamma. Hittar balans i livet med bikramyoga och hämtar kraft i naturen, en promenad i en tyst skog eller en paddlingstur som slätar ut och förlåter det mesta.
Grundade Kanaans Trädgårdscafé i Bromma 2015 och äger det fortfarande. Har tidigare ägt och drivit Kanaans Kaffebar, Kanaans Kulturcafé och Karin på Ön. Karin har arbetat som seglande kock i Medelhavet, Västindien och USA i åtta år och kan stoltsera med tre atlantöverseglingar. Gav 2007 ut boken ”På en låga – kokbok för uteätare” vilket var en av de allra första kokböckerna för stormköksmatlagning. Har vunnit priset Sveriges utekock.
André Wessman, kökschef, 39 år
André har arbetat som professionell kock i 20 år och har under de åren skapat en vision med nyckelorden hållbart, fräscht, intressant och levande. Har drivit eget kök i London, jobbat i Frankrike samt i Norge. I Stockholm har han varit verksam på Gässlingen, Fredsgatan 12, Operakällaren samt PS-Matsal.
När André inte lagar mat eller är med sin familj spelar han padel.
Jessica Karlberg, restaurangchef, 35 år
Ett energiknippe som alltid har ett leende på läpparna och en lösning i bakfickan. I den här trion är det hon som står för kontroll och ordning och som ser till att driva igenom visionen tillsammans med sitt team. Jessica har varit i restaurangbranschen hela livet och jobbat runt om i Sverige på allt från nystartade projekt till anrika restauranger. Kommer senast från Melanders och Pontus Catering.