Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Malmö: Moderna hybrider mellan krog och café

Malmö anses av White Guide vara Sveriges bästa kaffestad, men hur är det med cafématen? Alldeles utmärkt! Den gäst som är hungrig behöver inte nöja sig med en pliktskyldig sallad utan kan botanisera bland enkla men fantasifulla och tekniskt kompetenta rätter.

Utvecklingen är möjlig bland annat eftersom allt fler skickliga kockar väljer att jobba dagtid. Gränserna mellan café och krog är numera så uppluckrade att begreppen nästan förlorat sin mening. Moderna hybrider mellan krog och café fyller staden.

Kvalitetsfika i Malmö, Lund och Ystad

Allt fler succéställen fikar efter mycket genom att växa till mikrokedjor. S:t Jakobs Stenugnsbageri i Lund, anses av många ha Sveriges bästa surdegsbröd, nu har de fått en efterlängtad filial i Slottsstaden i Malmö med en liten cafédel. Mittemot på Atrium trivs gästerna sommartid på rustika träbänkar i en lummig bersålabyrint.

Söderberg & Sara har startat flera olika ställen, bland annat i Ystad och Malmö, så att deras mästerliga bakverk kan nå en större publik. Starbucks? De fick slå igen. Malmöiterna kräver kvalitet och originalitet.

Smart att satsa på det man gör bäst

Malmö visar att enfald kan vara smart. Tänk på en fidgetspinner: den kan egentligen bara göra en sak – att snurra – men det gör den å andra sidan så sabla bra att det räcker för att göra den till en kiosk­vältare. På samma sätt skär många Malmö­caféer ner på sortimentet för att koncentrera sig på det de gör bäst.

Solde kaffebar & kafferosteri var tidigt ute med att nöja sig med att "bara" vara proffs på egenrostat kaffe och kompletterade med ett fåtal tilltugg från pålitliga leverantörer.

Pizzerian Hedvigsdal vedugn & vin i Malmö Saluhall är kanske kaxigast i klassen. Förutom en margarita med tomat och ost, serveras bara en enda "dagens pizza" med fyllning på lokala råvaror som speglar säsongen. Ändå – eller just därför – har de snabbt skapat sig ett rykte om att vara bäst i stan på pizza. Hedvigsdal vann nyligen en tvist i förvaltningsrätten. Numera får gästerna själva bära sitt glas med naturvin från serveringsdisken till långborden. Tre steg för gästerna, ett stort steg för mänskligheten. (Och mindre jobb för personalen.)

Mästerverk skapas genom samarbete

Själv är inte alltid bästa dräng och i Malmö skäms man inte för att sälja andras produkter. Krogscenen här har länge präglats av en vi-känsla och samarbete. Olika matkreatörer boostar varandras varumärken och befruktar varandra. Ett exempel på kärleksbarn är glassarna Tea Junkie i Malmö Saluhall tagit fram med mästerkonditorn Joel Lindqvist. Glassen på vitt jasminte och yuzu är ett litet mästerverk för den som är trött på insmickrande smaker

Bowls är här för att stanna

På ett nedtaggat ställe heter det förstås ofta inte bowl utan skål. Begreppet med bowl innebär inte bara att rätten serveras i en skål eller djup tallrik, det är också ett kodord för matighet. Ditten och datten serveras i högar eller klickar på en bädd av ris eller andra gryn. Ett smart sätt att hushålla med kockars kompetens eftersom så mycket går att förbereda och sedan läggas upp av annan personal.

Atrium serveras en söt skål där lemoncurd och andra godsaker duttas på en bädd av granola.

Det lilla företaget Nablus gör inte bara ostarna halloumi och den kryddade varianten nablusi på skånsk mjölk. Ett av deras senaste tillskott är smarta yoghurtkulor, avrunnen yoghurt som formas till små kulor som får gona i neutral solrosolja. Smaksättningarna är allt från långväga zaatar till lokal ramslök. De små kulorna är populära och pikanta inslag i kafésallader, bland annat på Atrium.

Bränt är det nya svarta

I det snäva spannet mellan gyllenbrunt och vidbränt uppstår magi. Det vet man på Söderberg & Sara. Deras version av den legendariska portugisiska pastejen pastel de nata får tack vare de sotsvarta fläckarna en angenäm komplexitet och ett stråk av bitterhet. Vi gissar att pastel de nata har potential att bli nästa makaron eller kärleksmums – i alla fall för finsmakare.

Veganskt och miljömedvetet

Ett kafé utan flera helgröna veganska alternativ på menyn är nästan en omöjlighet idag. Miljömedvetenhet blir allt mer självklar, även på vad som slarvig brukar kallas etno-ställen. På det lilla vietnamesiska lunchkaféet Nois är räkorna MSC-märkta. Framgången för Nois kan reduceras till ett nyckelord: fräschör! Gurkmejegula veganska vietnamesiska pannkakor på mungbönor och kokos är alltid nystekt krispiga. Grönsakerna är alltid nyskurna.

Falafel, rullar, shawarma och röror

Falafelkulturen har lagt in en högre växel. Shamiat var en syrisk restaurang som på rekordtid blev svindlande populär under 2016. Ett tydligt tecken på att gästerna länge längtat efter en breddning och uppgradering av maten från Mellanöstern.

Efter en tragisk eldsvåda byggs nu en ny restaurang, men under tiden kan stamkunderna trösta sig med Shamiat fast food. Här finns inte bara rullar och baguetter med shawarma eller falafel. Ett generöst utbud av smårätter gör det enkelt att skräddarsy måltiden för exempelvis veganer och kryddskeptiker. Dessutom ökas lönsamheten eftersom gästerna faller för frestelsen att plussa på beställningen. Baba ghanoush (aubergineröra), hummus och muhammara har dessutom lång hållbarhet och kan lagas i stora satser.

 

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.