Mat ska vara naturligt
Abid Khan brinner för sin matlagning och sina egna kryddblandningar. Han är noga med att göra allt från grunden med naturliga råvaror och kryddor "Jag litar inte på färdiga pulver", säger han. En till två gånger per vecka står han och mixar och mortlar sina olika smaksättningar till Tikka Masala, Korma och de andra klassiska kryddblandningarna.
Abid använder heller aldrig gluten eller laktos (förutom yoghurt) i sin mat. "Smaken sitter inte i vete eller grädde", menar Abid. "Jag har aldrig använt dessa råvaror i mitt kök", fortsätter han. Det passar dagens samhälle väldigt bra då Abid märkt att många av hans gäster är allergiker eller vill undvika just dessa ämnen.
Abids kockresa i Stockholm
Abid började sin kockresa på en mindre indisk restaurang i Hornstull, Stockholm, 1991. Därefter jobbade han i flera år på gourmetindiern Annakhan på Östermalmstorg i Stockholm. Kockarna som jobbade där var hämtade från det indiska lyxhotellet Amarvilas och Gordon Ramsays trestjärniga restaurang i London. Under sina år på Annakhan lärde sig Abid otroligt mycket. "Jag var bra på curryrätter innan jag började på Annakhan, men där lärde jag mig alla olika typer av kryddblandningar och Tandoori (grillat). De kockarna inspirerade mig jättemycket", berättar Abid Khan.
2006 öppnade han och hans fru deras första restaurang Cumin Club på Luntmakargatan och 2014 slog de även upp portarna på Södermannagatan. Det är ett familjeföretag, Abids fru sköter det ekonomiska och Abid själv tar hand om allt i restaurangerna, både i köket och på golvet.
Recept på Abid Khans kryddblandning Rezala Masala:
2 msk svart kumminfrö
1 tsk muskotblomma
1 tsk muskotnöt
1 st stjärnanis
5 st nejlikor
2 msk kanel
3 msk kardemumma
1 tsk vitpeppar
Mixa alla kryddor i en mixer, alternativt använd en kryddkvarn eller mortel.
Inspiration i ett kök i Calcutta
Abid reser till Indien en till två gånger per år, han berättar "Det finns en restaurang i Calcutta som jag alltid besöker, när jag är där får jag komma in i köket och laga mat med kockarna. Vi utbyter tankar och idéer med varandra och jag kan alltid fråga dem om det är något jag funderar på. Från de matlagningsresorna kommer jag alltid hem med nya idéer och intryck till mina egna kök på Cumin Club." Abid berättar också att han när som helst kan ringa till restaurangen i Calcutta om han är osäker på någon kryddblandning eller tillagning "de är en stor tillgång för mig som kock".
"Det finns en restaurang i Calcutta som jag alltid besöker, när jag är där får jag komma in i köket och laga mat med kockarna. Vi utbyter tankar och idéer med varandra och jag kan alltid fråga dem om det är något jag funderar på. Från de matlagningsresorna kommer jag alltid hem med nya idéer och intryck till mina egna kök på Cumin Club."
Glädje i att laga mat till barn
Abid och hans fru har en dotter som går på Pysslingens förskola i Huddinge. Abid berättar att han alltid har varit intresserad av att laga mat till barn och att hans dotter gillar hans mat. Så en dag tog han kontakt med kocken på dotterns förskola och frågade om han själv inte kunde få komma in i köket för en dag och laga indisk mat till förskolan. Sagt och gjort, kocken beställde hem alla råvaror Abid önskade och så lagade de lunch tillsammans åt barnen. Det blev två rätter; en vegetarisk rätt och Chicken tikka. Maten togs emot med öppna armar. "Jag älskar din Chicken tikka!" berättar Abid att ett barn utbröt. Abid var med även under serveringen av lunchen och hela upplevelsen var otroligt positiv för honom och förskolan.
Tyvärr har det inte kommit några fler tillfällen för detta samarbete, men Abid ser absolut att det är något han skulle vilja göra mer av i framtiden, "när jag har mer tid över från vår restaurangverksamhet hoppas jag på att laga mer mat till barn, det är kul!". Abid berättar att han tillagar mildare smaker till barnen, men fortfarande med de typiska indiska kryddorna. Det är nu extra kul att lämna dottern på förskolan när barnen kommer och frågar honom "När kommer du och lagar mat till oss nästa gång?".
Nyfiken på restaurangen Cumin Club? Klicka här.