Ishotellet i Jukkasjärvi känner många till. Det har öppet hela vintersäsongen och smälter undan med våren. Icehotel 365 är en helt ny permanent del av upplevelsekonceptet.
"Icehotel är en anledning att göra en resa till Jukkasjärvi, men tidigare år bara under vintern. Vi vill att man ska tycka att det är värt att göra resan även på sommaren och att Icehotel 365 ska vara en självklar del på den utvalda resrutten." säger Yngve Bergqvist, entreprenören bakom Icehotel.
"Varje år kommer det gäster från hela världen som vill besöka oss även på sommaren och hösten, så Icehotel 365 är resultatet av den efterfrågan.
"Forskning visar att vintrarna kommer att bli kortare i framtiden och vi vill skapa en produkt som är hållbar ur ett klimatperspektiv."
En hållbar upplevelse för gästerna
Yngve Bergqvist beskriver grundidén med Icehotel 365 som "En hållbar upplevelse för gästerna". Temperaturen är omkring fem minusgrader året om i den nya byggnaden och den kylmaskin som ser till att den permanenta delen av Icehotel hålls kallt under sommaren drivs med energi från en solcellsanläggning. Jukkasjärvi ligger 200 km norr om Polcirkeln och under sommarhalvåret lyser solen motsvarande 100 dagar i sträck.
"Vi kommer att ta energi från solcellerna för att driva kylmaskinerna under de varma månaderna. Enligt våra beräkningar får vi överskott redan från början." berättar Yngve.
Kort om konstruktionen
- Innerväggarna består av isblock, men för att byggnaden ska kunna stå kvar hela året är ytterväggarna i betong och därefter täckta med en blandning av snö och is.
- För att inomhusmiljön ska stanna på minus fem grader året om har Icehotel 365 tagit vara på den naturliga kylan som finns i tjälen fem meter ner i marken och borrat ner stålrör som leder upp kylan.
- Byggnaden är väl isolerad för att varken släppa ut kyla eller ta in värme, ungefär som en termos.
En bit av Torne älv åt alla
I restaurangen har isen fått en ännu mer central betydelse och från och med i år har man även skapat isprodukter till försäljning.
När man sågat ut all is som går åt till bygget av Icehotel används resten av isen till att producera isblock, isbarer, glas, tallrikar och mycket mer.
Självklart kommer all is från Torne älv. Den naturliga isen var tidigare stoppad från EU och fick inte användas som livsmedel. Nu har genomgående laboratorietester visat att isen är renare än renaste vatten och fått klartecken att användas.
"Jag vill verkligen lansera nya isprodukter i Sverige." säger Yngve som är övertygad om att det går att få is till en volymprodukt.
En hyllning till världens renaste vatten
En viktig del av upplevelsen på Icehotel är måltiden. Restaurangen står för en fjärdedel av omsättningen för Icehotel och är lika noga genomtänkt som den övriga verksamheten.
I restaurangen ska gästerna bjudas på ett berikande ögonblick. Det ansvaret ligger på Michelinskolade kökschefen Alexander Meier från Schweiz och hans team. De bygger Icehotels meny på lokala råvaror och delikatesser som ren, älg, fjällröding och åkerbär.
Att servera mat på is kräver en tanke så att isen blir en del av middagsupplevelsen. Alexander Meier utvecklar därför hela tiden nya idéer och koncept som ska fungera med isen som utgångspunkt.