"Varje tävling är viktig på sitt individuella sätt, men att vinna Årets Kock var stort och en milstolpe för mig."
Jimmis intresse för matlagning och service föddes under en praktikperiod på restaurang F12 i Stockholm.
”Jag gick sista terminen på restaurangskolan, men det var först under den här praktiken som det riktigt tände till. Jag har alltid gillat matlagning, men på F12 mötte jag dedikerade människor som alltid ville leverera det bästa. Det var ett team som verkligen inspirerade mig!”, säger Jimmi.
”Jag har ju idrottat en hel del, främst fotboll och innebandy, och då går man ju in för att vinna, att hela tiden prestera på topp. Under praktiken fick jag upp ögonen för att det även gäller inom restaurangvärlden. Jag har sedan dess haft många duktiga mentorer, kockar som utvecklar och guidar mig i min karriär. Jag är så tacksam för alla som stöttar mig!”, fortsätter Jimmi.
Idag driver Jimmi egen verksamhet med fokus på event och catering. Han är också gastronomisk och kreativ ledare på Stadshusrestauranger i Stockholm.Drömmer om egen krog
Om Jimmi får välja en seger som betyder extra mycket för honom så väljer han vinsten i Årets Kock 2016.
”Varje tävling är viktig på sitt individuella sätt, men att vinna Årets Kock var stort och en milstolpe för mig. En seger i Årets Kock betyder oerhört mycket och sätter verkligen fart på karriären”, säger Jimmi.
Restaurangbranschen har drabbats hårt under den pågående coronapandemin. Att blicka framåt och verka för att branschen ska resa sig är viktigt för Jimmi.
”Det ser ju lite ljusare ut nu och det inger hopp. Jag tappade på kort tid många uppdrag och fick mycket tid över. Den tiden har jag försökt att ta tillvara för att utveckla min matfilosofi och testa tankar som jag tidigare inte hunnit med. Så småningom drömmer jag om att öppna en egen krog”, säger han.
Jimmi beskriver sin matlagnings som en strävan efter att skapa så komplexa rätter som möjligt:
”I min matlagning vill jag att man ska hitta alla olika känslor. Smaken kommer alltid först, sedan ska det även vara en visuell upplevelse med olika texturer och temperaturer. Jag vill hela tiden lära mig nya saker”.Hållbart med svenska råvaror
Hållbarhet och svenska råvaror som till exempel hjort – huvudråvaran för Svenska Kocklandslaget i Culinary Olympics 2020 – ligger honom extra varmt om hjärtat.
"Viltkött är en råvara som tillåter mycket smaker och kan tillagas på många olika sätt."
”Viltkött är delikat, det är en råvara som tillåter mycket smaker och kan tillagas på många olika sätt. Det är magert och hållbart. För mig är det viktigt att jobba med svenska råvaror. Det ger en starkare röd tråd i matlagningen och en relation till maten man lagar”, säger Jimmi.
”Samverkan mellan kockar och producenter har stärkts de senaste åren och kvaliteten på de svenska råvarorna är fantastisk. Det ger stor flexibilitet och skapar hög kreativitet hos oss kockar”, fortsätter Jimmi.
I sin matlagning utgår Jimmi alltid från grönsakerna och därifrån adderar han en mindre del animaliskt.
”Det känns hållbart för miljön och hållbart ekonomiskt, tycker jag. Att råvarorna håller hög kvalitet är alltid viktigt. Hjort är ett fint kött, det tillåter att man kan jobba mycket med smaksättning och texturer”, säger Jimmi.