Fanny Udde öppnade i april 2021. Det vackra sekelskifteshuset ligger strax utanför Stockholm, nära Hammarby Sjöstad och Sickla köpcentrum.
– Julbordet var bra bokat trots corona-pandemin, i år hoppas vi på att ryktet om vårt goda julbord har spridit sig så att ännu fler gäster hittar hit.
Kvalitet i minsta detalj
– Jag brukar säga att huset är byggt på kökspengar, säger Karin. Fanny Udde bär på en historia som jag vill förvalta och föra vidare. Anders blev framgångsrik på att baka och leverera kvalitet. Det är även vårt mål; vi lagar allt från grunden, på råvaror av bästa kvalitet och serverar svenska smaker med lite medelhavstouch.
Fanny Udde handlar råvaror via Martin & Servera och Sorundahallen men även från ett lokalt företag som odlar grönsaker i containers precis runt hörnet.
– Så långt det är möjligt använder vi närodlat och närproducerat, det är viktigt för oss och gästerna efterfrågar det. Vi odlar inte egna grönsaker, men har egenodlade dekorationsblommor.
– Bageriet har vi på Kanaans Trädgårdscafé. Så därifrån kommer alla bakverken som serveras här på Fanny Udde.
Många sillsorter och färgglada sallader
– Julbordets absoluta måste enligt mig är många goda sorters sill och mycket grönt i form av färgglada vinterfräscha sallader med olika typer av tillagningar, texturer och spännande smaker.
Lutfisk och omelett är två rätter som Karin valt bort, för att istället fokusera på salladerna och sillarna.
– Årets julbord kommer att ha minst 14 egeninlagda sillsorter, precis som förra året. Vi erbjuder två vegansillar gjorda på ostronskivling, de är mycket populära även bland icke-veganer. Västerbotten- och Aquavit-sillen är krämig med lite sting och slår det mesta. Vår härligt illgröna basilika- och persiljesill är också jättegod med mycket örtsmak.
Här serveras också ribs med ingefärsglaze och klassisk julskinka och till veganerna, eller de som vill välja grönt, serveras griljerad rotselleri. Karin upplever att det är fler och fler som väljer grönt på julbordet, även om de inte räknar sig som veganer eller vegetarianer.
Julbordets sju varv
– Det är ju tänkt att man ska dela upp julbordet i sju varv. Många känner inte till det och tycker att det blir ännu roligare när det finns ett system i hur man ska äta sig igenom julbordet, säger Karin.
Bland många olika desserter serveras bland annat små koppar med lingonpannacotta, chokladfudge med lite polka i, en mjuk pepparkaka med brynt smörtopping och spröda saffransdrömmar.
Svinnsmart servering
– Jag är bortskämd med personal som har jobbat med mig i många år, så vi är ett tajt team här, säger Karin. I grunden är jag utbildad kock. Jag har jobbat till sjöss som kock på olika segelyachter, men även som projektledare på tv och reklambyrå. Men jag älskar restaurangbranschen så jag sökte mig tillbaka hit. Totalt har jag startat cirka sju restauranger.
Att jobba svinnsmart kring julbordet är en självklarhet för teamet på Fanny Udde.
– Vi lägger upp lite mindre mängder på små serveringsfat, så att det som finns upplagt går åt. Vi tar tillvara till exempel gravad och rökt lax, som vi hackar ner till tartar och rör ihop med gravlaxsås. Det blir perfekta drinksnittar.