Köksmästare Johanna Nystedt berättar om Junibacken och deras hållbarhetsfokus.
Köksmästare Johanna Nystedt, som är uppvuxen i lantbrukskretsar, brinner för mat, miljö och hållbarhet. Det är ett engagemang som har genomsyrat verksamheten på Junibackens restaurang i flera år. Här arbetar man aktivt med ekologiska produkter, hållbara alternativ och är medlemmar i nätverket Hållbara restauranger.
Arbetet har fått positiv uppmärksamhet, bland annat vann Junibacken ”Årets hållbara meny” för sitt arbete att erbjuda vegomat till de yngre besökarna genom att servera halva portioner från hela menyn.
”Vi märker helt klart att förändringen mot ett mer cirkulärt samhälle går snabbt nu. Att servera mer växtbaserad mat är en del av detta. 50 procent av rätterna på Junibackens meny är vegetariska eller veganska, det gäller både för det varma och kalla köket”, säger Johanna.
"Varje år serveras sex ton köttbullar på Junibacken. Nu håller vi på att ta fram en ny spännande köttbulle – gjord av svenskt nötkött och svensk baljväxtfärs."
”Inom restaurangbranschen har vi ett ansvar, vi skapar trender och den mat vi serverar läggs ut på sociala medier och inspirerar till matlagning hemma. Junibacken är till för alla, hit kommer många utländska gäster men också många svenska barnfamiljer. En av våra storsäljare, förutom pannkakorna, är den klassiska köttbullen. Varje år serveras sex ton köttbullar på Junibacken. Nu håller vi på att ta fram en ny spännande köttbulle – gjord av svenskt nötkött och svensk baljväxtfärs”, fortsätter Johanna.
Torkan under sommaren 2018 fick Johanna att börja fundera över hur restaurangen kunde göra något för att hjälpa Sveriges bönder och samtidigt engagera personalen och gästerna i de svenska råvarorna och de som producerar dem. Ett samarbete med Martin & Servera inleddes för att få närmare kontakt med bönder och producenter och samtidigt öka personalens kunskap, för att föra den vidare ut till gästerna i matsalen.
”Att värna om de svenska bönderna är viktigt för oss, för när våra små besökare blir vuxna vill vi att det svenska kulturlandskapet ska finnas kvar. Vi arbetar aktivt med att öka vår kunskap och förståelse kring våra råvarors ursprung, bland annat genom att besöka svenska gårdar. Det vi lär oss under vägen delar vi gärna med oss av till våra gäster – för vi tror att kunskap bland små och stora leder till hållbara val för framtiden. Vi vill dra vårt strå till stacken och göra det utan pekpinnar”, säger Johanna.
”På Junibacken serveras Svinnfika på rester från vårt kakbord. Överblivna kanel- eller kardemummabullar återvinns till exempel som Äppelmums. Våra populära Cake Pops är rullade på bortskurna kanter från våra hembakade brownies – inget svinn! De doppas i choklad och strössel och serveras på en pinne”, fortsätter Johanna.