Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog har de senaste åren blivit mer och mer välkänt. Verksamheten består av två restauranger i olika hus, cirka 50 meter från varandra. Ungefär hälften av gästerna på gästgiveriet är från närområdet, resten åker en liten eller en lång bit för att komma dit. På gästgiveriet är det litet, intimt och fine dining som gäller medan det på sjökrogen är stökigt, stimmigt, glatt och full fart. Det finns också en mysigt och personligt inredd boendedel med 28 rum.
"Vi har gäster oberoende av vädret, men när det är sommar och sol får vi en extra knuff. Under somrarna på de två restaurangerna jobbar det tre gånger så många servitriser och dubbelt så många kockar som under resten av året." berättar Anders Johnsson, gastronomisk ledare för Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog.
Med grönsaken i centrum
Katrinelund strävar efter att ha ett modernt och kärleksfullt kök med rötterna i svensk matlagning, men med influenser från hela världen. Att jobba med nästan uteslutande svenska råvaror och efter säsong, är något som Anders tror stenhårt på.
"Inspirationen får jag från allt möjligt, men framför allt från bönder, producenter och råvaror. Sedan får jag även inspiration från kockar, krogar och kokböcker såklart. Och mycket från naturen. När vi skapar rätter utgår vi i princip alltid från grönsaken: vad som är i säsong och vad som skulle kunna vara gott. Sedan tänker vi på om vi behöver tillsätta något animaliskt och vad mer vi har att tillgå. Vår bästa vän är Hjälmargösen och den har vi alltid på menyn, men vi bygger alltid rätterna på grönsakerna."
"Vi har en konstant dialog med både bönder och producenter. På gästgiveriet kan vi få en grönsak som skördats på morgonen och sedan sätta menyn efter den och servera samma kväll. Mycket av mitt jobb är att se till att vi är med på vad som händer och att jaga rätt råvaror från olika lokala producenter."
Göshuvudena säger mycket om hur vi jobbar.
Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog är en KRAV-certifierad verksamhet. Därför är hållbarhet en självklarhet och det har det varit från dag ett.
"Vi tänker på hur djuren mått och försöker att inte bara jobba med filé. Vi och många andra använder hela djur och jag tror att det är viktigt att tänka likadant när det kommer till grönsaker och fisk. Det handlar om att ha respekt för både producent och råvara. Vår rätt som består av Hjälmargöshuvud säger mycket om hur vi jobbar."
"Vi köper nästan bara ekologiskt och KRAV-märkt. Vi jobbar mycket lokalt också. Det som är ekologisk och krav är ofta väldigt gott, inte alltid, men ofta. Grönsakerna växer långsammare och får mer smak och det är samma sak med djuren. Samvetet är också en smakaspekt: det blir godare om man vet att djuren haft det bra eller att morötterna inte blivit besprutade."
Hållbarhetstänket finns även i dryckesmenyn. När det gäller både mat och dryck ligger fokus på att vara moderna och kärleksfulla.
"Gästerna upplevs som mer dryckesmedvetna och många efterfrågar naturligt och ekologiskt. Det är en fördel för oss. När det gäller öl finns det jättemånga små, lokala bryggerier som är bra. Det finns en ökad efterfrågan av alkoholfria drycker, och där jobbar vi mycket med juicer och muster som vi själva tillverkar."
Glädje på jobbet
Anders Johnsson har alltid värdesatt att ha kul. Efter många år av att kombinera passionerna matlagning och snowboard på olika platser i Sverige började han som kökschef på Katrinelund 2014. Det är ingen slump att det också är centralt att ha roligt i de båda restaurangerna. Efter att verksamheterna växte blev Anders hösten 2016 gastronomisk ledare för båda restaurangerna. Mark Monkman blev kökschef för gästgiveriet och Robert Lindhagen för sjökrogen.
"Alla tjejer och killar i båda köken är grymt duktiga och jag har otroligt förtroende för dem. Vi anställer inte så mycket på cv, utan man ska passa in i gruppen och det är viktigt hur man är som person. Sedan ska man gilla bra musik eftersom vi lyssnar mycket på musik i köket. Det är en bra stämningshöjare!" berättar Anders.
Gästgiveriet, som öppnades 2015, har redan seglat upp som etta på White Guides lista över de bästa restaurangerna i Närke och sjökrogen ligger trea på samma lista.
"Starten har varit bra, men vi siktar högre. Där är vår ambition att slåss mot de bästa, men jag är naturligtvis ödmjuk. Vi är på väg att göra något riktigt bra och framför allt har vi väldigt kul när vi gör det. Vi gillar att ha kul och ta hand om varandra, råvarorna och gästerna. Har vi det bra sprider det sig till gästerna." avslutar Anders.
Tre snabba till Anders
Favoritgrönsak under sommaren?
"Jag gillar att längta efter grönsaker. När den första svenska sparrisen kommer är det fantastiskt gott att äta det. Sedan kommer kål, tomater, rödbetor, rotfrukter, äpplen och så vidare. Jag älskar att följa säsongerna och sommaren är den härligaste tiden."
Mest efterlängtad dryck?
"Öl säljer bäst på sommaren. På sjökrogen sitter många ute och har nära till vattnet och då är det öl som gäller. När det gäller vin är naturviner populärt just nu. Det finns också goda vita och röda viner med lite saltstänk som känns sommarfräscha."
Dina bästa grilltips?
"Har man bra grönsaker som smakar mycket behövs inte så mycket mer. Skaffa en bra glöd, släng på grönsaker, god olivolja, citron, salt och peppar. Och så en bra köttbit till, sen är du hemma. Skaldjur förknippas ofta med grill, men skaldjur hör till höst och vinter, hummerpremiären är ju till exempel i september. När man snackar grill måste man våga testa mer och värna om de svenska producenterna och råvarorna. Om man grillar fisken direkt på gallret är det smart att doppa den i flytande grädde innan. Då bildas en fetthinna som gör att fisken lossnar lättare. Sedan så blir det väldigt gott också!"
Besök gärna www.katrinelund.se för mer information om gästgiveriet, sjökrogen och bordsbokning.