- Vi serverar fullstor frukostbuffé, lunchbuffé och en tvårätters kvällsmeny alla dagar i veckan under våra säsonger, berättar Tony Lann som är kökschef på fjällstationen.
Syltar, bakar och lägger in
- Vi planerar vår matlagning så pass effektivt så vi knappt har något svinn alls längre. Det som blir över gör vi matlådor av till de gäster som t.ex. tältar eller vill ta med sig lagad mat på sin fjälltur. Det blir ca 2000 matlådor per år, fortsätter Tony.
Han har basat över köket sedan 2020 och förklarar hur köksverksamheten i vildmarken behöver tänka långsiktigt och ta vara på det som finns. De kokar all sylt och bakar allt bröd själva i sitt bageri. På sommaren gör de desserter på det de kan finna i naturen runt Kebnekaise. Förrådsutrymmena har under årens lopp inte varit så stora, men de har nu en fryscontainer. Detta medför att de kan köra upp mer mat på vintrarna.
- Vi gör allt för att minska på sommartransporterna, vi har kunnat minska helikoptertransporterna med nästan 80%. För oss är det mer ekonomiskt att transportera upp allt på vintern, dessutom mår både rennäringen, miljön och ekonomin bättre av det, berättar Tony.
Leveranser utan väg
- Vi blir utan just den varan ett par dagar bara. Vi är ju trots allt på fjället, säger Tony.