Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Konditorns favoritsmaker: Yuzu, sudachi, timutpeppar och myskmadra

Den vilda kryddväxten myskmadra och timutpeppar var två av smaksättningarna i vinnarbidragen som Disa Molin vann tävlingen Årets Konditor 2018 med.

Disa Molin var guldfavorit i den helkvinnliga finalen och fick sin revansch efter tredjeplatsen i samma tävling fem år tidigare.

 

”Åh vad skönt, var känslan efter segern. Jag har inte så mycket tävlingsnerver men har lärt mig att hantera den stressen och vet hur jag reagerar”, säger Disa, som idag jobbar på Nääs Fabriker Hotell & Restaurang.

 

Temat för tävlingen var tivoli med tre delmoment: tårta, söta finger foods och en tallriksdessert.

 

”Jag funderade lite först om jag skulle gå på smaker eller utseende men jag tycker inte att det finns så många tivolismaker, så det blev utseendet”, säger Disa.

Disas tävlingsbidrag var tårtan Loop, tre olika fingerfoods i en färgglad strut och tallriksdesserten Slänggungan. Alla var fantasifulla och vackra bakverk som imponerade stort på juryn.


Disa jobbade med flera lite udda ingredienser och smaker, bland annat var chokladbavaroisen i tårtan smaksatt med myskmadra. Det är en kryddväxt som växer vilt i Sverige och som i smaken påminner om tonkabönor eller bittermandel. Desserten var smaksatt med timutpeppar, en släkting till sichuanpeppar och som ger lite sting.

 

”Det är smaker jag tycker om och som ger en spännande touch. Jag tycker också mycket om syra i det jag gör och använder gärna yuzu och sudachi i form av puréer, som också ingick i fler av tävlingsbidragen”, berättar Disa.

Hårdträning

Disa är uppvuxen i Uppsala men har bott i Göteborgstrakten i snart 15 år. Hon hamnade i konditoryrket efter jobb på café. Efter en grundutbildning och lite senare en vidareutbildning till konditor fick hon sitt gesällbrev 2012.

 

”Jag har alltid tyckt om att göra saker med händerna. Efter utbildning jobbade jag på Margaretas bröd & bakverk i Mölndal som drivs av Maria Grave, Årets Konditor 2008. Maria inspirerade och sporrade mig till att börja tävla. Jag blev trea första gången och var även med i Dessertmästarna 2014 där jag också blev trea”, säger Disa.

 

Hon var sedan föräldraledig några år och kom igång med tävlandet igen förra året.

 

”Jag tränade hårt inför båda tävlingarna, denna gång lade jag ner mycket tid på desserten för att få till smakerna. Det svåraste med att tävla är tiden, allt måste göras från grunden, inget är ju förberett, säger Disa.

 

"Det svåraste med att tävla är tiden, allt måste göras från grunden, inget är ju förberett."

Disa Molin

Tävlandet gav mersmak

”Efter vinsten har det dykt upp lite olika projekt, det tycker jag är roligt. Nästa steg är kanske att ingå i ett lag. Det är mycket utvecklande att lära av varandra i ett lag med många bra konditorer och att sedan testa kunskaperna internationellt”, säger Disa.

”Inspiration hämtar jag mest från sociala medier där jag följer många duktiga konditorer, både svenska och utländska. Det är snabb inspiration och man får inblick i bra teknik. Något speciellt favoritbakverk har jag egentligen inte men det är kul att göra glass, gärna med svenska smaker och bär. Choklad är också lättarbetat och inspirerande. Här på Nääs Fabriker har vi gäster med olika krav på kost och då är desserter en utmaning, vilket är positivt”, säger Disa.

 

Några planer på ett eget konditori finns inte just nu i alla fall.

 

”Jag har väldigt bra kreativt utrymme och många roliga utmaningar här på Nääs Fabriker”, säger Disa.

Disa Molin jobbar på Nääs Fabriker i Tollered, en bit utanför Göteborg. 

Aktuell: Årets Konditor 2018

Ålder: 33 år

Bakgrund: Yrkesskola

Arbetsplatser: Margaretas bröd & bakverk i Mölndal

Favoritintressen: Greja i trädgården, olika projekt

Favoritbakat: Mariabakelse, wienerbröd

Läs mer om Nääs Fabriker Hotell & Restaurang

Inspiration

Nääs Fabriker: Hotell och restaurang med köksutsikt

På Nääs Fabriker i Tollered jobbar Magnus Andersson som köksmästare tillsammans med Disa Molin, Årets Konditor 2018. Egen örtträdgård, egna bikupor, egen food truck vid sjön och kök med en fantastisk utsikt är några av fördelarna med att arbeta här, menar Magnus.

Läs mer

Kunskap

Bröd, bakverk och dessert

Vi på Martin & Servera jobbar med ett brett och hållbart sortiment av matbröd, knäckebröd, bakverk och kex som hela tiden fylls på med nya, aktuella produkter. Oavsett om du driver ett litet café, en stor restaurang eller lagar mat i ett skolkök så har vi produkterna som din verksamhet behöver.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.