Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Kvinnliga framtidslöften

Tack vare stipendium från Malin Söderström får fyra vassa kvinnliga framtidslöften möjlighet att, tillsammans med Svenska Kocklandslaget, utbilda sig, träna och tävla fram till och med Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018.

Framtidslöften med sikte på Culinary World Cup 2018

Bland över tjugo sökande kvinnliga kockar valdes stipendiaterna Sara, My, Signe och Louise ut för att få träna och tävla med Svenska Kocklandslaget under drygt ett år. Flera sponsorer bidrar till stipendiaternas utbildning med expertis och samarbeten.

– Jag och Malin Söderström startade Malin Söderström stipendium för att uppmuntra fler kvinnliga kockar att söka sig till Kocklandslaget och vara med och tävla i framtiden. Det här är tävlingssugna tjejer, som vi tror hårt på framöver, säger team manager Fredrik Andersson. De smälter in i gänget hur bra som helst.

Tanken är att åtminstone någon – eller alla fyra – stipendiaterna ska gå vidare till Juniorkocklandslaget efter praktiken i Svenska Kocklandslaget, för att fortsätta träna och tävla tillsammans med juniorerna i två år. Så i november 2018, efter Culinary World Cup i Luxemburg, väljs fyra nya stipendiater ut.

"Vi vill ge stipendiaterna en så bra plattform som möjligt, det här är fyra superkompetenta kvinnor. De tar för sig, lägger ner mycket tid och engagemang på träningarna och även utanför själva träningstillfällena."

Fredrik Andersson
Stipendiaterna jobbar i team med övriga deltagare i Svenska Kocklandslaget. De är involverade på olika sätt i både det varma och kalla köket och får även jobba med showfatets alla olika delar. De får utbildning i olika tävlingsmoment och lär sig geléläggning, vilket få behärskar utanför Svenska Kocklandslaget.

Fredrik Andersson, Malin Söderström och Krister Dahl är stipendiaternas bollplank och de delar med sig av sina erfarenheter och uppmuntrar till utveckling.
– Tävlingen handlar mycket om precision, men det ska vara roligt också så stipendiaterna har själva fått välja vilken plats de vill ha i laget. Under 2017 la vi grunderna och nu under 2018 kommer vi att fokusera ännu hårdare på själva tävlingsbiten. Vi vill att alla ska känna sig trygga i sina roller, det får inte gå för fort fram för då kan man tappa balansen.

Temat avslöjas i februari

Svenska Kocklandslaget ska i det kalla köket visa upp en femrättersmeny, en vegetarisk trerättersmeny och tre förrätter – samt ett showfat, fyra tapas och fyra desserter, fyra petits fours och en chokladskulptur. Laget släpps in i tävlingslokalerna kl. 06 på tävlingsdagens morgon och kl. 08 är domarna på plats för att bedöma. I stort sett alla delar av menyerna geleas.

I det varma köket har de sex timmar på sig att förbereda 110 förrätter, varmrätter och desserter. Uppställningen av laget är just nu att det ska vara två konditorer och fyra kockar i det varma köket.

Temat för Svenska Kocklandslagets tävlingsinsats blir offentligt i februari 2018.

De fyra stipendiaterna

Louise Wass, 23 år, konditor på Gothia Towers, Göteborg

– Jag ser fram emot att få tävla själv någon gång i framtiden, det här är en fantastisk möjlighet att utvecklas och inspireras av de bästa. Det är intressant att träna på olika moment och man får förståelse för att allt ska ske på mycket kort tid. Det är stressigt men roligt!
– Det skulle vara roligt med fler kvinnor som vill tävla och fler kvinnor i branschen, jag har mest jobbat med killar.

My Segelström, 19 år, kock, Locavore, The Steam Hotel, Västerås

– Redan när jag började i årskurs 6 sa jag att jag ville bli kock och så blev det. Jag gillar att tävla och har tävlat en hel del när jag gick på restaurangskolan, bland annat i Vildmarkskocken.
– Det är en fantastisk stämning här i Kocklandslaget och jag får erfarenheter som kommer att hjälpa mig vidare. Målet och drömmen är naturligtvis Svenska Juniorkocklandslaget, men jag vill också ut och resa och jobba på restauranger i andra länder.

Sara Danielsen, 19 år, kock, restaurang Agnes, Stockholm

– Det här är svinroligt! Jag älskar att tävla! Att få vara med det här gänget är en dröm. Alla här är mina förebilder.
– För varje träning blir vi alla lite bättre. Det är viktigt med disciplinen och strukturen i köket, så att hela gruppen funkar. Man får förståelse för hela kedjan och hur viktig varje del är i tävlingssammanhang.

Signe Åberg, 19 år, kock, Esperanto, Stockholm

– Det här är så häftigt att få vara med om, det är fantastiskt att få träffa alla motiverade och engagerade människor i Kocklandslaget. Jag har tävlat en del tidigare när jag gick på restaurangskolan och varit commis i bland annat Årets Kock 2016.
– Restaurangbranschen är en tuff miljö, det gäller att stå upp för sig själv och för andra. I det här gänget är alla superschyssta!


Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.