Det sker en förändring i kroglivet. Allt fler äter ute, och det gäller inte bara i innerstan utan även i Stockholms förorter. En restaurang som valt att öppna utanför stan är Matilde, belägen i Sundbyberg. Bakom krogen står matentreprenörerna Elias Karroum från Beirut Café, och Acki Kokotos med Mäster Anders och Bistroteket på sitt cv. Annika Matilde Hernández Uhrlin, ekonom, och Herman Rasmuson från Ramusons Matbyrå är också delägare.
Förorten och stan – inte längre någon skillnad
"Vi tänker inte förort. Vi blåser på, förorten är ju stan numera. Här i Sundbyberg är det folktätt." säger Herman Rasmuson, en av restaurangens delägare.
Redan första dagen serverade de nästan 250 luncher i den gigantiska lokalen med mycket ljus och medveten New York-känsla. Det tycks inte vara några problem att fylla de 160 sittplatserna.
"Fördelen med att satsa stort är att man kan hålla låga priser så att nästan alla kan komma och käka. Hos oss kan man äta en riktigt bra varmrätt för 150 kronor."
Konceptet?
"Haha, det tog fem minuter att bestämma. Riktigt schysst italienskt – alla älskar ju det! Hemkokta fonder, pizzor på 40-timmarsjäst deg med äkta D.O.P.-mozzarella... Kan det bli bättre?"
På en så stor krog handlar det förstås om att ha bredd. Slipskillarna i snygga kostymer och kvinnliga tjänstemän uppskattar att carpaccion serveras med tryffelkräm och hasselnötter från Piemonte. Barnen jublar över att deras pizzor fått en form med gulliga kaninöron.
"Vi placerar gärna barnfamiljer så att de kan se in i köket där råvaror förvandlas till rätter. Det är ju lite magiskt." säger Herman.