”Det finns en otydlighet i vad som gäller för olika serveringar nu under pandemin. Det behövs tydligare regler och motivering till varför man ska göra på vissa sätt. Så som jag tolkar det så är det inget mingel som gäller, men det verkar vara enda skillnaden förutom avstånden mellan borden och att det inte får vara tät köbildning”, säger Mattias.
Utöka antalet julbordstationer
”Det är ju svårt med generella råd, men om man har plats i restaurangen kanske man kan ha fler stationer? Sill på en station, fisk på en annan, kött på en tredje och så vidare. Att hitta ett smart system för att slussa sällskapen till stationerna är ju också avgörande. Ett sällskap i taget vid varje station? Det är ingen lätt match, men det borde kunna gå att slussa gästerna bordsvis till respektive station”, säger Mattias.
Färdigbyggda tallrikar till sittande bord
”Ett annat alternativ är ju att servera allt på färdigbyggda tallrikar som servisen kommer ut med. Det är ju tyvärr personalkrävande och folk vill ju gärna kunna plocka fritt, någon älskar syltor och en annan älskar sillar. Tänk över alla möjligheter som finns och fråga dina gäster vad de vill ha. De kanske kan ge dig förslag på något som du inte tänkt på”, säger Mattias.
"Tänk över alla möjligheter som finns och fråga dina gäster vad de vill ha. De kanske kan ge dig förslag på något som du inte tänkt på."
Portionsserveringar underlättar
”Något som kan underlätta är att man gör små portionsgrejor så att folk inte grottar runt i allt. Små portionshögar på små fat. Det skulle kunna underlätta julbordsserveringen”, säger Mattias.
Julbordscatering till företag
”Ett annat sätt är att köra julbordscatering till företag, vars medarbetare ändå träffas dagligen och som vill umgås på företaget. Eller testa digitala julbord med catering av maten till medarbetarna. Företaget bjuder in, vd hälsar välkommen och alla äter tillsammans fast på varsitt håll, en del kanske är på kontoret, andra är hemma vid sin dator men alla möts. Kanske kan företaget även bjuda in en artist eller komiker som underhåller?”, säger Mattias.
"Testa digitala julbord med catering av maten till medarbetarna."
Sälj in nästa år redan nu
”Eventbolag och restauranger kan vara ännu mer kreativa och börja förbereda sig för nästa år redan nu. I år blev det inga fester eller konserter. Det kommer att bli ett jävla drag nästa år! Folk är hungriga och vill göra roliga saker. Konceptualisera för möten och mat nästa år. Smäll ihop ett färdigt paketerbjudande och använd personal för att sälja in det till gästerna redan nu. Alla kommer att vilja träffas. Vad kan du erbjuda?”, säger Mattias.Mattias tipslista för julbordet 2020
- Tre sittningar istället för två? Färre gäster och färre bord på varje. Det ger mindre trängsel.
- Flera stationer för minskad trängsel och för att undvika köbildning
- Julbordsvärdar som förklarar reglerna för varje sällskap
- Avståndsmarkeringar vid kö
- Skapa system för att slussa gästerna ett sällskap i taget till de olika stationerna
- Färdigbyggda jultallrikar
- Små portioner på små fat gör det lätt att ta med sig till bordet
- Julbordscatering till företag eller hem till företagets medarbetare inför digital julfest
- Julbordet som take away
- Handspritsflaska på varje bord
- Lyssna med dina gäster – hur vill de få julbordet serverat?
- Eventbolag kan erbjuda digitala julbordsmöten och skicka ut mat till alla i förväg
Följ Mattias på:
Facebook, Twitter och Instagram: Fredagskocken
www.youtube.com/fredagskocken
www.fredagskocken.se
www.minmatstudio.se