Berätta lite om dig själv? Hur kom det sig att du kom in på kockyrket?
Det har nog alltid varit så att jag skulle bli kock. Pappa jobbade som kock när han var ung och det gav mig inspiration. Jag fick alltid vara med, smaka och prova allt han lagade. Han lagar fortfarande ofta mat, mycket god mat.
Du har tidigare tävlat med Culinary Team West, hur tycker du det är att tävla i matlagning?
Det är svårt men det är alltid kul att tävla! Människor gillar olika saker så det kan vara svårt att tilltala alla men man får hitta en väg mittemellan så man inte är för extrem åt något håll men ändå behålla sitt uttryck.
I regionallagen tävlar man i ”kalla bordet” där det mest handlar om utseende och tekniker. I landslaget tävlar man även i varmkökstävlingen som ska likna en restaurangservice. Då handlar det verkligen om lagarbete och att laga god mat.
Hur kom det sig att du tog steget att söka till Kocklandslaget?
Jag gillar att tävla. Det verkade kul att vara med i landslaget och verkligen göra det här på högsta möjliga nivå.
"Jag gillar att tävla. Det verkade kul att vara med i landslaget och verkligen göra det här på högsta möjliga nivå."
Vilken är din roll i laget?
Jag jobbar mycket med fisk och skaldjur. Jag har alltid gillat att äta och laga mat från havet. Jag är typ fiskkillen.
Vad tycker du om temat man har tagit fram i laget och vad betyder #CURIOUSBYNATURE för dig?
Jag gillar temat jättemycket. Man kan tolka det på massor av olika sätt. För mig handlar det om att man kan låta sig inspireras av egentligen vad som helst. Det behöver inte bara vara mat utan att man ska vara nyfiken i sin natur. Det finns inspiration överallt.
Vad driver dig framåt i din roll som kock? Hur utvecklas du?
Det handlar om att göra människor glada. Att få laga något till någon annan och ge den personen en upplevelse är det bästa som finns. När man hittar något nytt att göra eller får till en servering som har den rätta känslan blir man superglad och stolt.
Jag utvecklas av andra människor som kan lära mig saker, och av att prova massor. Har man en idé man själv tror på så ska man inte ge sig förens man når dit och når man inte dit så var det förmodligen en dålig idé från början och då är det bara att skrota den. Ju mer man provar ju mer utverkas man.
Lite info om Nordiska Mästerskapen
Ola tävlade i Nordiska mästerskapen i Danmark. En tävling där han för första gången i sin karriär tävlade individuellt.
Resultatet - han knep guldmedaljen.
Nordiska Mästerskapen går av stapeln varje år och flyttar runt mellan de nordiska länderna. I år hölls tävlingen i Danmark i Herning.
De tävlande har 6 timmar och 15 minuter på sig att förbereda en 3-rätters middag till 12 personer utifrån en råvarukorg som man får ta del av kvällen innan tävlingen. När korgen presenterats har man 30 minuter på sig att skriva en meny som sedan ska presenteras för juryn.
Råvarukorgen är hemlig fram till tävlingsdagen för att kunna träna på ett så realistiskt sätt sker träningen med hjälp av kollegor som sätter ihop en lämplig korg.