Örum 119 hette för ett tiotal år sedan Mötesplats Österlen och senast Kafferosteriet på Österlen. Idag heter ägaren Peter Ljungqvist, ansvarig chef är Pia Lasson och restaurangen är nu uppkallad efter vägen där det före detta skolhuset ligger. Här finns förutom femton nyrenoverade hotellrum även kafé och pizzeria i den gamla lärarbostaden, restaurang i skolhuset och strax intill ligger trädgårdsbutik, växthus och den egna glassverkstaden Frusen Glädje.
Välutrustat kök
Linus Persson har en lång relation med Martin & Servera och har varit kund till oss under många år på tidigare arbetsplatser. När Linus började hos Gårdshotellet Örum 119 var vi hans självklara val och han ringde oss direkt för att fortsätta samarbetet. Ett av Linus första mål var att uppdatera utrustningen i köket.
”Jag kom hit i mars 2019. En av de första saker jag investerade i var en termomixer av märket Robocop. Den är fantastisk till bland annat emulsioner”, säger Linus Persson, som dessförinnan drev framgångsrika restaurangen En gaffel kort i Simrishamn.
En sous vide circulator blev nästa grej. Sedan har Linus också inhandlat en tork för att torka till exempel spetskålsblad till chips.
”En Paco Jet var en av mina favoritprylar tidigare, men det behövs inte här för i glassverkstaden har vi riktigt stora glassmaskiner. Mjölken till de glassorter som är mjölkbaserade hämtas från en gård i närheten och pastöriseras här av oss”, säger Linus.
Linus kontaktar ofta sin säljare för restaurangutrustning hos Martin & Servera med frågor, samt ber om tips och råd vid inköp. Linus är dessutom alltid öppen för nya idéer och driver även på oss att testa nya produkter och lösningar.
Öppen för nytt
Innovation och nytänk präglar allt på Örum 119. Här är man öppen för nya idéer och lika nyfikna på samarbeten med närliggande producenter som att hitta på nya glassorter.
”Jag har redan skapat en ”egen” glass, gjord på olivolja och en säsongspizza. Från trädgårdslandet hämtar vi råvaror till både pizzeria, glassverkstad och kök. Det vi odlar följer säsongerna, så det blir allt från sparris och kål till svartrötter”, säger Linus.
"Frusen Glädje handlar om passion, råvaror och hantverk. Vi arbetar med smak, konsistens, ekologist tänkande och experimenterar med ingredienser från våra grannar."
En kulinarisk upplevelse
Restaurangen öppnar i början av juli och här läggs maten upp på specialgjorda keramiska tallrikar. Dryck serveras i formgivaren Ingegerd Råmans handgjorda Bellman-glas från Skrufs Glasbruk.
”På pizzerian är vi lite mer rustika med plåt och emaljerade tallrikar”, säger Linus.
De nygräddade pizzorna med opastöriserad buffelmozzarella toppas med två-årig parmesan och färska örter som basilika, sedan serveras de färdigskurna pizzabitarna i flätade korgar med vaxpapper i botten.
Det är inte bara hotellets gäster som kommer hit för att äta. Här kan även förbipasserande och boende i närheten köpa med sig glass eller hämta take away-pizza. Pizzakartongerna och glassbägarna har så klart försetts med gårdshotellets egen logotyp.
”Den som bor här en weekend kan börja fredagskvällen med att njuta av en pizza. Lördag morgon serveras en continental frukost och på kvällen en 3-5 rätters meny i restaurangen tillsammans med lite olika smårätter från grönsakslandet. Härligt nyskördat! Söndag morgon är det dags för långfrukost innan avresa”, säger Linus.
Långfrukosten, som tar cirka två timmar, är en av Linus personliga favoriter.
”Man är pigg, utvilad och smaksinnet är på topp. Frukosten inleds med hemmagjord lemonad och sedan serveras gästerna en säsongsinspirerad frukost med grönt från vår egen odling och närproducerade råvaror”, säger Linus.
Långfrukosten blir en matresa genom Österlen, med bland annat nybakat bröd från Olof Viktors stenugnsbageri, ostar från Vilhelmsdals Gårdsmejeri, filbunke från Vitaby Kyrkby Mejeri, fisk från Kåseberga Fisk, charkuterier från Södra Kompaniet och dessert från hotellets egen glassverkstad.
Egna former
Norrgavelhuset, där hotellets konferensgäster kan föra kreativa samtal, är ritat av formgivaren Nirvan Richter, även känd som mannen bakom möbelföretaget Norrgavel.
Ingegerd Råman, som bor i närheten, har även designat krukor som pryder frukostmatsalen och säljs i trädgårdsbutiken.