På menyn hittar du fajitas, nachos, buffalo Oumph! (en vegetarisk motsvarighet till buffalo wings), quesadillas, caesar salad, chili och bbq burger med Oumph! O'Learys använder "The Pure Chunk" av Oumph! och anpassar kryddning och smaksättning beroende på maträtt. Här berättar Peter Segerblom, Food & Beverage Manager på O'Learys, om varför de har Oumph! på sin meny och hur råvaran har mottagits av gästerna.
Positiv respons
Hur har Oumph! tagits emot av gästerna?
”Vi har haft en fantastisk respons både från de som helt valt att avstå från animalier men också de som äter kött. Jag kan nog säga att vi aldrig tidigare fått så mycket positiv feedback vid en produktlansering!”
Hur har Oumph! tagits emot av kockarna i köken?
”Jag var nog lite orolig hur det skulle tas emot i början men även här har responsen varit väldigt positiv. Till stor del tror jag för att vi valt att göra rätter i typisk O'Learysstil men också för att produkten är superenkel att jobba med. Jag har inte hört en enda som i efterhand tyckt att detta varit en dålig idé.”
Varför Oumph! och helvegetariskt?
Varför valde ni att börja arbeta med Oumph!?
Därför att fler och fler väljer att inte äta animaliska produkter. Vi har i många år sålt bra av vår vegetariska hamburgare och den har varit väldigt populär. Vi ansåg det dock ganska begränsat med bara en rätt, även om de flesta veganer och vegetarianer inte är bortskämda med vad de normalt kan äta när de går ut på restaurang. Vi ville göra något mer och dessutom fanns här en potential att attrahera nya gäster till O'Learys. Så när jag träffade "Ankan" från Food for Progress och testade produkten, bestämde jag mig på stående fot för att vi skulle ha detta på O'Learys! Att det sedan har en positiv miljöeffekt är ju superviktigt och passar utmärkt med O'Learys Year of fair som påbörjats under 2015.
Varför ett helt vegetarisk koncept på menyn?
”Vi ville signalera; "Vi ser er, vi vill göra något för att även ni som inte vill äta kött ska kunna komma till oss". Att äta och njuta av O'Learysmiljön samtidigt som man hejar fram sitt favoritlag. Det kändes faktiskt ganska självklart.”
Ser ni en framtid med matkonceptet Oumph!?
”Definitivt. Jag ser en framtid där många väljer att äta vegetariskt helt eller delvis, kanske äter kött men i mindre portionsvikter. Vegetabiliska proteiner är en del utav vår framtida kosthållning.”
Skulle du rekommendera det till andra restauranger och kök?
”Nej, det skulle jag inte eftersom jag vill att alla som vill äta Oumph! skall komma till oss! Dock har jag svårt att se att andra inte kommer att göra det och då får vi vässa knivarna och bli ännu bättre.”