Ove Feeser är, enligt många i branschen, en av de som kan allt om kött och styckning. Han har arbetat som kock, charkuterist och slaktare på många olika ställen, men driver sedan ett antal år tillbaka en egen kött- och charkbutik i Frölunda. Butiken heter Frölunda Lilla aluhall och har varit kund till Martin & Servera i ett antal år. Samarbetet började i liten skala men har utökats för varje år.
Isterdoppad entrecôte, krokodilfiléer och helt lamm
Sortimentet i butiken är verkligen något utöver det vanliga. Förutom ett 50-tal olika köttdetaljer, så som kobe kött och svensk unggris, så hittar du olika kryddmixer, glazer, honung och andra tillbehör som passar bra till kött och grillat. Butiken tillhandahåller även färdiglagade lunchlådor och massor av fantastiska ostar.
"Många av våra kunder är väldigt matintresserade och ringer till oss för att få tips och idéer. De vill ha vår experthjälp om hantering och tillagning och det bjuder vi alltid på oavsett kund eller inte. Är de inte redan kunder så blir de det."
Viktigt med etisk djurhållning
Etisk djurhållning är något som varit oerhört viktigt för Ove i arbetet med den egna butiken. Det svenska köttet kommer uteslutande från svenska gårdar i närområdet. För att få ut maximalt av ett djur köps också hela djurkroppar in, som sedan hängmöras. Från Martin & Serveras sortiment köper Ove många grövre delar, bland annat halv gris. Om det fanns mer plats i butiken skulle Ove köpa in ännu mer djurkroppar, berättar han.
”Vi är måna om att förse alla kunder med kvalitén man bör ha för sitt ändamål. Det spelar ingen roll om kunden ska tillaga en köttfärslimpa eller grilla en bit kött.”
Den viktiga kunskapen om sortiment och köttdetaljer
Kunskap och passion om kött och chark är något som Ove försöker vidareförmedla till personalen. Det finns oerhört mycket detaljer och det är inte många som vet hur de ska tillagas. Personalen får kontinuerlig utbildning för att kunna ge den bästa servicen och ha stenkoll på alla olika detaljer, hur de är styckade och vilket land de kommer från.
"Vi är måna om att förse alla kunder med kvalitén man bör ha för sitt ändamål. Det spelar ingen roll om kunden ska tillaga en köttfärslimpa eller grilla en bit kött. Vi strävar alltid efter att våra kunder ska kunna välja ur ett brett sortiment av färskt kött, charkuterier och delikatesser efter eget tycke och smak."
Grillrecept från en expertOve har delat med sig av några av sina bästa grillrecept i vår receptbank, länkar finns nedan. Missa inte Flapmeat i pitabröd, Fatty, Lammlägg med rostade rotfrukter, Entrecôte med ben och bearnaisesås och många fler fantastiska sommarrecept. Alla rätter är beräknade för 10 personer.