Pallplats i Årets Unga kock, hur känns det?
"Jag är väldigt tacksam och glad, det är första året som jag är med i tävlingen. Även fast jag hade ett hum om hur det går till så är det aldrig samma sak på plats. Så jag är nöjd över att min prestation gick så bra. Jag försökte mitt bästa, och en pallplats är en bra bekräftelse på att det man gör är bra."Du fick specialpriset kökskjuryns pris, varför gick det till dig?
"Juryns motivering var att jag jobbade snyggt och rent i mitt kök, och att jag höll en god hygien. Jag försöker alltid att hålla ordning och reda när jag jobbar, även om jag har flera saker på gång samtidigt. Jag brukar följa ordspråket ”gör det klokt eller inte alls”."Vad gillar du med att tävla?
"Det är kul att få sätta sig in i nya situationer där man måste tänka, planera och leverera under press, i sammanhang som är olik ens vardag. Det är också roligt att få leverera något man är stolt över och tror på. Jag har tävlat en del i gymnasiet, och har vunnit en gång innan, i Årets Ekokock 2018. Jag behöver öva mig fram i tävlingarna för att ha koll på läget."Det är kul att få sätta sig in i nya situationer där man måste tänka, planera och leverera under press, i sammanhang som är olik ens vardag."
Vad var största utmaningen med årets tävling?
"Att laga trerätters på kort tid, jag är inte så van att jobba så. Det är obligatoriskt att använda vissa råvaror i rätterna, det är en utmaning att försöka göra dem till sitt eget ändå. Det är också svårt att tvingas jobba med råvaror du inte gillar smaken på. I år hade jag tur, jag gillade det mesta, men annars brukar jag fokusera på att framhäva andra smaker och tillbehör runt råvaran ifråga."Vad är planen framöver?
"Jag är kock på Lilla Bjers sedan tre år tillbaka, och ska tillbaka dit och jobba vid öppning i slutet på april. Nästa år vill jag göra revansch i Årets Unga kock, och kanske hinner jag med någon tävling emellan. Jag tror att jag har större chanser nästa år, nu vet jag hur det känns att vara där och har övat.Hanna Lukowiesky
Ålder: 21Bor: På Gotland där hon är född och uppvuxen.
Jobbar idag: Lilla Bjers på Gotland under säsong. I övrigt andra uppdrag.
Tidigare arbetsplatser: Gula Hönan, Furillden och Värdshustet Lindgården på Gotland. Urban Deli Nytorget och praktik på Fotografiska i Stockholm.
Tävlingar: Vinnare av Årets Ekokock 2018, tredjeplats i Årets Unga kock 2019, tredjeplats i Årets kockelev 2016 och tredjeplats i Gymnasie SM i matlagning 2016.