Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Tävlingsfeber och framtidsplaner med Fabian Olli Johanson

Vi har träffat vinnaren av Årets Unga kock 2019, Fabian Olli Johanson, 22, från restaurang ROT på Gotland. Nu väntar världsfinalen i Calgary i september.

Vinnare av Årets Unga kock, hur känns det?

"Det känns grymt kul! Inför tävlingen hade jag såklart förhoppningar om att vinna, och försökte ställa mig in på det mentalt. Det är en speciell tävling, råvarorna man får jobba med är hemliga, så det är svårt att förbereda sig. Jag försökte ändå träna inför den genom att sätta upp scenarion med olika råvarukorgar, och körde på tid. Kul att det gav något!"

Det är andra året du är med i finalen, vad gjorde du annorlunda denna gång?

"Jag kom trea förra året och var revanschsugen. Dagen efter första tävlingen gick jag igenom den kritik jag fått från juryn och reflekterade över vad jag gjort mindre bra. Jag utgick från det och fokuserade ännu mer på det som är relevant. Jag la en större tyngd på smaken, men även på vad som skulle upplevas som mest nylagat med rätt temperaturer. Det kammade hem många poäng. Förra året hade jag för stort fokus på en snygg finish."

Vad var största utmaningen med årets tävling?

"Den största utmaningen är alltid tiden, att försöka få med allt på kort tid, i helt nya rätter. Det är knappt om tid på restaurang också men där har man tränat innan och vet vad det är för meny. Man måste tänka taktiskt, det är väldigt lätt att dra över tiden. Jag fokuserade på vad som skulle ge mest smak under den korta tiden och tänkte ”det är gott med nystekt fisk med jäkligt god sås som fått koka länge.” Det blev en smörvelouté där jag fick till en schysst knäck på grädden. Hellre ha färre råvaror och fokusera på att de ska bli riktigt bra, än att få med många och inte hinna få till smaken.

"Hellre använda färre råvaror och fokusera på att de ska bli riktigt bra."

Fabian Olli Johanson

Vinnare av Årets Ekokock 2015 och nominerad till Årets framtidslöfte 2018. Vad gillar du med att tävla?

"Jag tävlade mycket i gymnasiet och efter det har jag tävlat i jämna mellanrum. Det är roligt men jag gör det främst för att utmana mig själv. Jag blir alltid lika förundrad över resultatet, oavsett om jag når hela vägen fram eller kommer på en tredje plats. Man lär sig så mycket om sin matlagning och om sig själv, både innan och under tävlingen. Det är väldigt nyttigt för att kunna pusha sig själv och bli ännu bättre. Även fast en tävling skiljer sig åt från år till år, så lär man sig att sätta rätt fokus, när man ställer upp flera gånger."

Vad är planen framöver?

"Jag verksam i Stockholm i en månad till, på Handelshuset i Saltsjöbaden, en enkel fransk bistro. Sedan flyttar jag och min flickvän, som också är kock, ner till Toscana över sommaren för att vara med och starta upp en gårdskrog på den svenskägda vingården Terreno. Tillsammans med några andra kommer vi att jobba med råvarorna från gårdens egna trädgårdsland, och dagsutbudet av vad byn har att erbjuda. I Greve in Chianti som distriktet heter finns otroligt bra råvaror, de är kända för sina fina charkuterier bland annat. Till höst är jag tillbaka på ROT igen, efter finalen i Calgary.

Fabians segermeny

  • Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté
  • Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky
  • Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin

Juryns motivering

"En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny."

Läs mer om Årets Unga kock 2019

Nyhet

Årets Unga Kock 2019 Fabian Olli Johanson

Under måndagskvällen hölls finalen av Årets Unga Kock på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Sex finalister gjorde upp om den åtråvärda titeln och platsen till världsfinalen i Calgary. Segern gick till Fabian Olli Johanson som till vardags finns på Restaurang Rot på Gotland. På andra plats kom Jimmi Nilsson från Grand hotell Saltsjöbaden och på tredje plats Hanna Lukowiesky från Lilla Bjers på Gotland.
Inspiration

Pulsen på Årets Unga kock-stjärnor

Vi har träffat två av årets finalister i Årets Unga kock – vinnaren Fabian Olli Johanson från restaurang ROT och Hanna Lukowiesky från Lilla Bjers som tog hem tredjeplatsen, båda från Gotland. Två tävlingssugna och duktiga kockar som berättar om varför de tävlar, vad som driver dem och framtidsplaner.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.