På Hemmagastronomi finns matbar, deli och bageri. Till de cirka 40 gästerna som ryms serveras det kvällstid mellanrätter. Tanken med mellanrätterna är att gästen ska få uppleva så mycket som möjligt av Hemmagastronomis erbjudande. På menyn hittar du bland annat ren, havtorn och siklöja. Men det är inte bara råvarorna som är centralt för Hemmagastronomi, utan även säsongstänk och högt ställda krav på kvalitet.
Rensarv med karaktäristisk smak
Rensarv kallas den ren som ännu inte gått till brunst. Det finns inte så stor tillgång på dessa renar, vilket gör att det krävs extra respekt för råvaran. Det är relativt nytt på marknaden och den senaste tiden har allt fler restauranger fått upp ögonen för den här läckerheten, bland annat Hemmagastronomi.
"Smaken på sarvköttet är unik. Till skillnad från vilt, som är magert kött, är sarven väldigt mör och har en fantastisk fettkappa. När sarven slaktas på hösten har den gått ute på fjället hela året och ätit det bästa som finns i naturens skafferi: bär, blad och svamp. Det ger köttet en fantastisk smak. Smaken och den begränsade tillgången gör det till en extremt rolig produkt att jobba med." säger Simon.
Med sin karaktäristiska smak och unika fettkappa har den seglat upp som en riktigt populär höstdelikatess. Simon berättar hur sarven ska tillagas för att få till ett härligt resultat.
"För att tillaga sarv gör du som med vilken vanlig köttbit som helst av finare slag. Ett tips är att använda fettkappan när du steker. Stek länge och lös upp fettet i pannan över köttet. Det ger en mustig och härlig smak som du annars inte får på renkött."
Rotfrukter, svamp och andra höstråvaror
När sarven är i säsong under hösten är det samtidigt skördetid för rotfrukter och betor. Dessa är råvaror som passar väldigt väl ihop med sarven.
"Jag tycker absolut att man ska tänka på de smakerna och var sarven har gått. Eftersom den går i skogen vid fjället där den äter svamp, bär och blad finns de smakkonstrasterna också i köttet." förklarar Simon.
Förutom sarv och annat viltkött så finns det en otrolig bredd på Hemmagastronomis meny.
"Vi har alltid färsk fisk och färska skaldjur. Det är nog kopplat till att jag bodde i Göteborg i sex år och till Hemmagastronomis närhet till hamnen, även om fisken och skaldjuren är fiskade på västkusten. Fågel och lokalt nötkött finns också alltid på menyn. I övrigt följer menyn säsongen."
Just säsong är något som alla som arbetar på Hemmagastronomi tittar på när de tar fram nya rätter.
"För mig är det viktigt att tänka säsong, råvara och att låta produkten smaka som den ska. Eftersom vi arbetar med råvaran när den smakar som bäst är det den som får tala. Så jag är skolad och det är min filosofi."
Den viktiga inspirationen
På Hemmagastronomi möts allt ifrån unga till gamla som gillar att njuta av god mat och dryck och samtidigt vill testa nya produkter. I delin finns allt från exklusiva olivoljor, härliga gårdsostar från utvalda producenter och hängmörat fint kött till nybakat bröd från det egna bageriet.
"Med jämna mellanrum anordnar vi kurser, vinprovningar, gästspel och temamiddagar. Det inspirerar både mig, mina medarbetare och våra gäster." berättar Simon.
Simon inspireras främst av Norrbotten och att ha nära kontakt med producenter och leverantörer i området.
"Jag är glad över att vara i Norrbotten och vidareutveckla den här landsänden. Det ger inspiration, men mycket handlar också om resor där jag smakar och framför allt får nära kontakt med producenter och leverantörer. Det sätter igång kreativiteten. Med två barn hemma blir det en del familjeresor också. Jag får också inspiration från kollegor i branschen, och som alla andra, från Instagram."
Att uppfylla sina drömmar
Att hitta personal i restaurangbranschen är inte det enklaste. Till Hemmagastronomi är det däremot många som söker sig, vilket Simon tror beror på kvalitetstänket.
"Kvalitet är något som vi alla brinner för. Hemmagastronomi blev mycket, mycket bättre än vad jag trodde när vi startade för nio år sedan. Det handlar, förutom våra matintresserade besökare, också om alla kunniga medarbetare som har drivit oss fram till det vi är i dag."
Att utveckla Hemmagastronomi under de här nio åren har varit en rolig resa, menar Simon.
"När tillfället dök upp att starta eget så tänkte jag Hur svårt kan det vara? och det är jag glad för. Det är enormt kul att forma och driva en egen restaurang. Det har blivit en livsstil och jag älskar att laga mat och får kickar av nöjda gäster. Hemmagastronomi har gjort en resa under den här tiden. Det började med upplevelsekvällar och matlagningskurser. Efter fem år var det dags att förnya och då byggde vi till en matbar. Nyligen blev ett 100 kvadratmeter stort bageri klart i lokalen bredvid. Det handlar om att alltid bli bättre och att vidareutvecklas. Jag vill fortsätta att göra det här för Luleå, Norrbotten och mig själv."
Simon har redan planer för nästa satsning, som också ligger i Luleå.
"Nästa satsning är en krog i Södra hamn. Inriktningen blir samma som på Hemmagastronomi, men det blir en större restaurang med kvarterskrogskänsla."