"Under sommaren kunde vi slappna av lite men sedan kom höstens coronabakslag med all kraft – det tog fullkomligt andan ur oss."
Skapa trygghet för gästerna viktigast
Slottsträdgården Ulriksdal har på grund av coronapandemin infört en rad säkerhetsåtgärder. Mia tycker att det svåraste under våren var att få folk att hålla avstånden, men att det är lite lättare idag och att det verkar finnas en större förståelse nu.”I Trädgårdscaféet har vi 50 procent färre platser och i Ladan har vi dukat upp med glest mellan borden. Vi jobbar hårt för att få gästerna att känna sig så trygga som möjligt.”
”Många av våra gäster är 70-plussare, så vi är extra måna om alla hygien- och avståndsregler. Det ska inte ska vara fullt av folk inne. Vi är så tacksamma över att kunna hålla öppet!”
”Vi har numera coronamöte med alla i personalen varje morgon och går igenom nuläget. Vi är noga med att hålla avstånden även oss sinsemellan.”
”Under sommaren gick allt bättre och vi kunde vi slappna av lite men sedan kom höstens coronabakslag med all kraft – det tog fullkomligt andan ur oss”, säger Mia.
Omorganiserad personalstyrka
”Vi har samma personalbemanning som tidigare, men vi har omorganiserat. Vissa jobbar nu som kövakter och går runt i lokalerna för att hjälpa till att säkra avstånden. Andra jobbar till exempel i odlingarna”, säger Mia Rappne.”Vi har inte satsat på take away, men gästerna kan självklart ta med sig maten om de vill.”
Bred verksamhet med egna odlingar, handelsträdgård och trädgårdsdesign
Slottsträdgården Ulriksdal har, förutom fest- och konferensdel och trädgårdscaféet, även egen frilansodling, handelsträdgård och erbjuder design av trädgårdar.”Det är verkligen tur att vi har flera ben att stå på i vår verksamhet. Många är ju intresserade av att designa om i sin trädgård just nu och plock av egenodlade grönsaker, kryddväxter och blommor från vårt friland fungerade jättebra under säsongen”, säger Mia.
Vegetarisk med inspiration från hela världen
”Vår matfilosofi är att laga mat från all världens hörn. Vi har ju jobbat med vegetariskt i många år och det har ju skett en helt otrolig utveckling kring det vegetariska”, säger Mia.”Det är fantastiskt att jobba med råvaror som till exempel svenskodlade linser och baljväxter. Vi testar gärna nya produkter för att se hur de kan implementeras i vår matlagning.”
I första hand svenskt och ekologiskt
”Vår prioritering är att i första hand handla svenskt och ekologiskt. I andra hand handlar vi svenska råvaror som är konventionellt odlade och i tredje hand europeiskt ekologisk och konventionellt odlat.””Vi köper få råvaror som kommer från länder utanför Europa, det kan handla om kryddor eller smaksättare i så fall”, säger Mia.
”Vi ser mycket fram emot vårt nya samarbete med Martin & Servera och hoppas på många möjligheter att testa nya lokala råvaror. Det ska bli så spännande!”
"Det är fantastiskt att jobba med råvaror som till exempel svenskodlade linser och baljväxter."
Slottsträdgården Ulriksdal har på grund av coronapandemin genomfört en rad säkerhetsåtgärder:
• Plexiglasskivor omgärdar maten• Halverat antal platser
• Glest mellan borden
• Många byten av serveringsbestick
• Kontantfri miljö
• Speciellt kösystem med möjlighet till handtvätt och spritning av händerna
• Bordsreservation är möjlig – inte efter kl. 11.30 på helger
• Röda markeringar i golvet – 1,5 m – synliggör avstånd
• Cafépersonal bär gula västar för att vara synliga och snabbt kunna hjälpa till
• Vi har genomfört intern riskbedömning. Vi håller oss uppdaterade dagligen. Våra medarbetare följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Är extra noga med handhygien och stannar hemma vid minsta sjukdomskänsla.
• Finns möjlighet att boka bord i avskildhet för möten, styrelser, ledningsgrupper eller andra sällskap.
Läs mer och följ Slottsträdgården Ulriksdal på: @slottstradgardenulriksdal samt https://www.rappne.se/