På SPiS är det öppet alla dagar i veckan 06-23. Här går det att äta både frukost, lunch och middag. I anslutning till restaurangen finns dessutom en välsorterad deli och bröd från eget bageri.
Strategin att alltid finnas där verkar fungera. Johan Lans och Johan Stålnacke har tilldelats utmärkelser som Årets Företagare i Kiruna och även varit nominerade till Årets Hjärtekrog av White Guide.
Inga begränsningar
Man skulle kunna påstå att SPiS sticker ut för allt som krogen inte är. Här finns inga ljusa naturmaterial eller renhudar. Det finns inte heller några traditionella rätter på menyn. Istället är det ortens tunga industri som fått sätta tonen. Krogen har fått en inramning av stål och betong. Menyn är internationell med blandade råvaror.
"Vi lagar den mat vi vill på de råvaror som vi tycker håller högst kvalitet. Men vi tänker alltid på var vi är och var vi kommer ifrån. Om vi har Carpaccio på menyn så är köttet från trakten och kanske gör vi den på älgfilé. Som alternativ till chili väljer vi pepparrot och tar till exempel vinäger istället för citron."
En något oväntat men lokal råvara är Shiitakesvampen som Johan odlar själv i en nedlagd del av LKAB-gruvan. Genom att pickla den får den en nordisk smak och blir ett utmärkt tillbehör till gös.
Alltid något nytt att erbjuda
"Man ska aldrig tröttna på att gå hit. Oavsett när man kommer ska det finnas något nytt på menyn eller i vår Deli. Vi har bland annat en Fredagspåse så att man ska kunna svänga ihop en prisvärd trerättersmeny hemma om man vill."
"Ibland bjuder vi på upplevelser som när Olle på Sjöboden kommer och öppnar ostron en kväll. Vi tänker alltid på kundens upplevelse, men även på hur vi säljer mer och utnyttjar våra resurser."
Ekonomi- och antisvinntänk rakt igenom
- Färsk fisk från delin– Beställningarna tas upp i förväg för att undvika svinn.
- Charkbricka med försäljning av passande vin– Uppskattad av gästerna och en inkomstbringare med goda marginaler.
- Det egna brödet bakas nattetid– Brödet bakas på natten i ett eget bageri ute på flygplatsen. Samma kök fungerar som beredningskök för catering på dagtid, vilket gör att lokalen nyttjas dygnet runt.
Från flygplatsrestaurang till helhetskoncept
Numera är SPiS inte bara en restaurang utan ett helhetskoncept för mat och dryck. Det som började med en restaurang på Kiruna flygplats har blivit ytterligare en restaurang, ett bageri, cateringverksamhet, svampodling, deli och nu även ett hotell. Inom kort erbjuds även konferensutrymmen.
När Johan och Johan blev tillfrågade om de var intresserade att ta över hotellet var svaret givet eftersom det ligger i anslutning till restaurangen. Efter att ha genomgått en helrenovering är nu hotellet en del av helhetskonceptet SPiS och cirkeln börjar slutas.