På StikkiNikki i Stockholm serveras gelato, glass enligt italiensk metod, på mjölk, ägg och socker. Det lite annorlunda namnets är Nicole Emsons smeknamn från barndomen, hon kallades så för att hennes ben var långa och pinnsmala. Nicole växte upp i Texas, USA, och det ägnades mycket tid åt matlagning under uppväxten.
"Pappas paradnummer var hemgjord glass och där väcktes mitt intresse för sötsaker."
Kärleken till en svensk man föranledde en flytt till det avlånga landet i norr och 2008 började Nicole sälja sin glass i en liten kiosk vid Tegelbacken i Stockholm. Numera tillverkas all glass i butiken på Götgatan 46, och levereras dagsfärsk varje morgon till det som vuxit till en glassbarskedja med åtta egna butiker. Vissa dagar tillverkar de så mycket som ett ton handgjord glass. Nicole har till och med blivit Gelato Guru med sina kunder.
"Det är mest på skoj för att kunderna började kalla mig det. Jag får massor av frågor om hur man gör glass hemma och jag ger dem både råd och ibland även produkter." berättar Nicole.
Ekologisk och hållbart är inte så vanligt bland sötsaker. Vad fick dig att välja den vägen?
"Världen är full av halvfabrikat och det behövs inte fler. Jag är noga med vad jag äter och ville göra en glass som var nyttigare med mindre fett och brunt råsocker, och godare för att den är gjord på ekologiska råvaror och helt fri från artificiella smak- och färgämnen. Vi använder inte ens stabiliseringsmedel, all vår glass äts dagsfärsk."
2015 KRAV-certifierades StikkiNikki på högsta nivån, vilket innebär att 90 % av produkterna är ekologiska. Nicole förklarar att de skulle kunna tjäna mycket mer pengar om de inte var ekologiska:
"Alla känner inte ens till att vi är det. Men jag kan inte sälja något som jag inte själv vill äta. Det känns inte rätt, och för mig är det livskvalitet att få göra det jag tror på."
Gott, godare, StikkiNikki
I den här glassbarskedjan görs allt från grunden. Även det som hamnar i glassen som karamellsmet, fudge, kakdeg eller vanilj görs för hand. Vaniljfröna läggs i svenskt brännvin och de gör sitt eget vaniljextrakt där en liten sked räcker för att smaksätta 20 liter glass. Alla sorbeter är veganska och den riktiga veganglassen görs på ekologisk kokosmjölk eller hemgjord nötmjölk.
Annorlunda glassrecept
Nicole har skapat recept till mer än 500 smaker, men hon verkar outtröttlig när det kommer till nyskapande.
"Nya smaker, råvaror och osannolika kombinationer behövs för att vi som jobbar här inte ska bli uttråkade. Nya smaker är det som driver mig framåt och tack och lov vill även kunderna ha nytt." säger Nicole.
En av dessa roliga utmaningar är hur man kan kombinera glass och vin – något Nicole tror att hon har lösningen på. Ett annat recept rönte oväntad framgång för ett tag sedan:
"Jag trodde att det skulle bli en flopp när jag gjorde blodpudding-, lingonsylt- och baconglass åt en kund. Men vi sålde hela fem liter under en dag – helt otroligt." berättar Nicole.
Kunderna kommer – trots regn och rusk
"Från juli eller strax efter midsommar ska du äta glass i Sverige oavsett väder. Så är det bara. Kunderna kommer ändå." säger Nicole.
StikkiNikki har öppet från påsk till sista september. När det inte är säsong är det ändå full rulle för grundaren. Det är massvis som ska ordnas, inte minst alla reparationer, nyanställningar och planeringen för kommande säsong med nya råvaror och smaker.
Företaget jobbar hårt med att få alla nyanställda att snabbt komma in i jobbet. De får en heldag med träningsprogram och en bok om företagets glass och filosofi. Det mesta handlar däremot om personlighet, anställda hos StikkiNikki måste vara utåtriktade, glada och gilla att möta kunder. Och såklart gilla glass.