Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Sommarkrog på Svartsö

Besök Svartsö Krog

Du hittar Svartsö Krog nära Alsvik brygga på Svartsö i Stockholms skärgård.

På www.svartsokrog.se kan du se meny, öppettider och annan information om restaurangen.

Svartsö krog strävar efter att frångå det traditionella skärgårdsköket och ta "stadskrogen" ut bland kobbar och skär. Tillgången på råvaror och utbudet av gäster kan vara osäkra, men det bjuder också på möjligheten att skapa något unikt!

"Det finns fortfarande folk som kommer in och säger: Vi tar två skagen och två Mariestad, utan att ha kollat på någon meny." säger Mikael som tillsammans med sin kollega Henrik har drivit Svartsö krog sedan 2013.

En modern skärgårdsbistro

Redan från början hade man en gemensam bild av vad man ville göra med verksamheten. Man skulle frångå de klassiska skärgårdsrätterna och inrikta sig mer åt att använda fina, lokala råvaror för att bygga upp ett rustikt kök utifrån det man själv eftersökte hos en krog. Grundtanken var en modernare bistro som skulle ha mer generösa öppettider, och där man bytte meny oftare än vad det görs som regel på andra skärgårdskrogar.

Huset som krogen ligger i ägs av Mikaels sambos far, och de arrenderade från början allt av honom inklusive inventarier och köksutrustning. Men redan från start har man tagit hjälp av Martin & Servera för att rusta upp och byta ut porslin, glas och annan restaurangutrustning som var väldigt sliten.

"Den gamla ugnen gick sönder efter tre veckor. Då bytte vi ut den mot en Rational-ugn från Martin & Servera." berättar Henrik.

De har sedan dess även övergått till att bland annat använda Figgjos porslin. Den gamla lokalen, som var väldigt mörk och tillstängd, rustades upp och man skapade då en ljusare och öppnare atmosfär.

Högtryck i juli

Att driva en skärgårdskrog handlar mycket om att anpassa verksamheten efter när sommargästerna dyker upp. Första året överraskades de av hur sent på sommaren som högsäsongen satte igång.

"Det är först ungefär en vecka in i juli som det börjar bli högtryck. Då är det fullbokat varje helg med ca 250 gäster per dag. Men man trodde nog inledningsvis att det skulle vara mer att göra i veckorna, även under lågsäsong." konstaterar de båda.

Efter de tre inledande åren hade de lärt sig hur det funkar, och efter det har de börjat kunna köra mer på rutin och vet numera hur somrarna kommer att se ut.

Rekrytering är en utmaning

En annan stor utmaning i att driva sommarkrog är tillgången på personal. De har svårt att hitta äldre, motiverade personer som vill jobba i skärgården under fem månader, för att sedan inte ha något jobb efter det.

En del av krogens anställningar varar så kort som 6-7 veckor. De har trots det lyckats behålla huvuddelen av kockarna från år till år. Krogen har på plussidan ett antal personalbostäder som de anställda kan bo i medan de jobbar under sina 4-dagars pass. Det har även möjliggjort att krogägarna kunnat behålla de generösa öppettider som de eftersträvat.

Håller fast vid populära koncept

Inför sommaren 2017 har man inga större förändringar inplanerade utan tänker köra på samma upplägg som man numera är väldigt nöjd med. Man har hittat en lokal fiskare som man köper in färskfångad torsk ifrån, och den traditionella lammlördagen i oktober är inget man planerar att frångå. Då försöker man oftast få tag på lamm från de två lammuppfödare som finns på ön, och tillställningen brukar oftast vara väldigt populär bland gästerna. I framtiden kommer man fortsätta att använda sig av konceptet med mycket grönsaker, ekologiskt, närproducerat och småskaligt.

På frågan hur man gör när man kommer med egen båt och vill få plats vid bryggan, svarar Mikael lugnt med ord som verkar spegla hela deras verksamhet:

Det brukar inte vara några större problem. Det löser sig alltid!

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.