Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Sveriges vassaste street food-kock

Thomas Xanazzi, kock på Curbside.

Följ Curbside:

På webben

På Facebook

På Twitter

På Instagram

Street food är tveklöst den mest dynamiska och spännande mattrenden just nu. Dagens uteätare är nyfikna och öppna för nya, lockande smaker. Dessutom är de beredda att betala mer för enkla rätter med det lilla extra.

Trenden är relativt ny i Sverige men har funnits i evigheter på andra sidan Atlanten. Det är därifrån Curbside, en av 55 food trucks i Stockholm, har hämtat sin inspiration. De serverar amerikanskinspirerad street food direkt vid trottoarkanten, från attraktiva lägen mitt i stan eller i områden där många människor arbetar.

Catering, event och hemkörning

Hos Curbside serveras luncher och middagar och man gör även catering och event. För de som önskar finns till och med hemkörning. Här kan man njuta av amerikanska burgare och olika former av långkokta anrättningar som pulled pork, liksom vegetariskt alternativ. Thomas Xanazzi är en av fyra ägare till Curbside, som vi får bekanta oss lite närmare med här.

"Det gäller att våra gäster som kommer ofta ska få något nytt och gott att sätta tänderna i."

Thomas Xanazzi

Två timmar – sen är det dags att byta ställe

Thomas Xanazzi vann SM i street food i Kungsträdgården våren 2015, en tävling som arrangerades av Santa Maria. Det växande intresset för det enkla och autentiska köket var det som låg till grund för tävlingen: street food har länge hyllats bland matintresserade men det är först nu som det fått fäste och börjat uppskattas hos allmänheten. Samtidigt har nya tillstånd hos kommunen för food trucks gjort det enklare för krögarna.

På Curbside serverar Thomas och hans personal hamburgare av högsta kvalitet. De åker runt och parkerar på olika ställen i Stockholm varje dag. Det är två timmars-intervaller som gäller på en och samma plats innan man måsta flytta på sig enligt lag.

Sociala medier och varierad meny

"För att våra kunder ska veta var vi är har vi hela tiden uppdateringar på Facebook, Instagram och Twitter, så att de lätt kan hitta till oss. Varje onsdag kväll står vi alltid vid Odenplan tillsammans med två andra vagnar. På onsdagar serverar vi hamburgare som inte står på vår vanliga meny. Det gäller att våra gäster som kommer ofta ska få något nytt och gott att sätta tänderna i", berättar Thomas Xanazzi.

Gratis wifi medan man väntar

Det gäller för den som lagar mat i en food truck att vara kreativ och hitta nya smakvarianter. Thomas Xanazzi åker till USA med jämna mellanrum för att fylla på med inspiration och samtidigt plocka med sig nya färska influenser hem.

"Våra hamburgare är gjorda på 100 procent högrev och det är kryddningarna som gör varje hamburgare unik. Vi använder oss av olika BBQ-såser och kryddor för att få burgarna att smaka så där fantastiskt gott som vi vill att de ska göra. Vi grillar allt i trucken och det sätter också sin prägel på burgarna. När vi slår upp luckan under lunchrusning brukar vi sälja uppemot fyrahundra burgare, mer klarar vi inte. Alla som står i kö eller väntar på sin burgare erbjuder vi gratis wifi. Det har blivit väldigt uppskattat."

Fyller på trucken flera gånger om dagen

Curbside har idag två vagnar. En är stationär och står vid Karolinska sjukhuset och en är mobil. Basen finns på sjukhuset, där de hyr in sig i sjukhusets kök. Det är där de förbereder allt som ska med i trucken under lunchen.
"Efter lunchen åker jag tillbaka och fyller på igen. Trucken har inte så mycket plats så ibland får vi åka och fylla på flera gånger under en dag", berättar Thomas Xanassi.

Han berättar att de har vuxit så mycket på kort tid att de har funderat på att köpa en till food truck för att hinna med att tillgodose gästerna.
"Det är jättekul att vår mat är så uppskattad att efterfrågan är större än vi hinner laga. Viktigt är att maten som serveras ska vara lika god, eller bättre, än på restaurang. Vi ska servera de bästa burgarna i Stockholm och det tror jag vi gör enlig alla fina vitsord som vi får från våra gäster. Konkurrensen är stor och man får inte ligga på latsidan. Och fler truckar lär det nog bli."

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.