Det var i slutet av 1990-talet som en Belgisk-Guatemalsk producent tillsammans med en tysk kafferostare på Ahold Coffee Company initierade ett program vid namn "UTZ Kapeh", vilket betyder "Gott kaffe" på Maya-språket quiché. År 2002 grundades sedan den oberoende organisationen, som arbetar för att skapa bättre förutsättningar för hållbart jordbruk och bättre levnadsvillkor för jordbrukarna och deras familjer.
Genom ett särskilt UTZ-program utbildas jordbrukarna i jordbruksmetoder och lär sig att skapa en jämn och hög kvalitet på sina grödor, förbättra arbetsvillkoren samt ta bättre hand om miljön. De får även lära sig olika förhandlingstekniker, att klassificera bönorna efter kvalitet och på så vis även ta ut rätt pris.
Minimumstandard för ansvarsfull kaffeproduktion
Certifieringen lämpar sig för importörer, förädlare och producenter av kaffe, te och kakao. För att få märka sina produkter med UTZ-logotypen måste företaget först certifieras. Importörer och förädlare följer organisationens regelverk "Chain of Custody" och producenter följer regelverket "Code of Conduct".
I regelverken ställs bland annat krav på goda jordbruksmetoder och jordbruksförvaltning, säkra och hälsosamma arbetsförhållanden, avskaffande av barnarbete samt skydd av miljön. Genom årliga inspektioner av en oberoende tredje part kontrolleras sedan att kraven uppfylls.
Gott kaffe som är spårbart i hela kedjan
Kaffet med UTZ-märkning är spårbart, hela vägen från odlare och producent till rosteri, genom ett unikt UTZ-nummer som ges varje varuparti. Detta gör i sin tur att rosterier kan märka de egna förpackningarna med en speciell kod. Via UTZ hemsidan kan du sedan söka för att ta reda på exakt vart det kaffe som du dricker har odlats, och hitta information om odlingen.
UTZ jobbar för att ett hållbart jordbruk ska bli det mest naturliga i världen och att allt fler producenter ska nå en UTZ-certifiering, och därmed få högre levnadsstandard, högre produktkvalitet och matsäkerhet, samt bättre omsorg om både människor och miljö.